De historische roman 'Julia' van Rosita Steenbeek gaat over de op lezen en kunst verzotte Julia, de dochter van keizer Augustus. Haar leven met haar geheime minnaar eindigt als een tragedie | recensie ★★★☆☆

Er zal niet bij iedereen een belletje gaan rinkelen bij het horen van de naam Julia, dochter van keizer Augustus, die leefde rond het begin van onze jaartelling. In de historische roman Julia wekt Rosita Steenbeek haar weer tot leven. Deze ‘vrijgevochten keizersdochter’ – zoals de ondertitel luidt – lijkt bijna geheel verdwenen te zijn uit de geschiedschrijving, maar die is dan ook geschreven door mannen.

.

.

Lees meer over
Boeken

Het leven van Julia werd beheerst door de grillen van haar vader die als machtigste man in het Romeinse rijk kon doen wat hij wilde. Zo scheidt hij Julia al op jonge leeftijd van haar moeder omdat hij een andere echtgenoot verkiest. Later selecteert hij de huwelijkskandidaten voor Julia. Liefde speelt geen enkele rol in de drie huwelijken waartoe Julia gedwongen wordt, wel het voortbestaan van Augustus’ eigen machtspositie. Ze blijft haar hele leven verliefd op Iullus, de zoon van Marcus Antonius, een oude strijdmakker van Augustus. Augustus heeft Marcus Antonius echter laten doden toen deze een verhouding kreeg met Cleopatra en een gevaar vormde voor zijn eigen positie. Op een moord meer of minder werd niet gekeken. Het hoeft geen betoog dat het bestaan van de op lezen en kunst verzotte Julia met haar geheime minnaar eindigt als een tragedie.

Nieuws

menu