Zwieren en zweven in en om Dekema State bij Jelsum

Over landgoed Dekema State bij Jelsum is al veel geschreven, maar een kinderboek was er tot nog toe niet. Onlangs verscheen Simke de Specht en het geheimzinnige landhuis – een vrolijk en uitbundig geïllustreerd prentenboek.

Simke de Specht ontmoet de vuurvliegjes op Dekema State. Een illustratie van Linda de Haan.

Simke de Specht ontmoet de vuurvliegjes op Dekema State. Een illustratie van Linda de Haan.

‘Zwierig zweeft ze golvend naar beneden. Met haar vleugels wijd gespreid laat ze zich vallen in de mierenhoop…’ Astrid Kuiper, echtgenote van historicus Yme Kuiper, schreef een kinderboek over Simke de Specht, een mooie, groene vogel die spannende avonturen beleeft op landgoed Dekema State in Jelsum.

Eerlijk gezegd zat Astrid Kuiper al jaren met haar hoofd bij Dekema State toen ze de ingeving kreeg om er zelf een boek over te schrijven: haar echtgenoot werkte namelijk al jaren aan een historisch relaas (onlangs verschenen bij uitgeverij Bornmeer) over de state van de familie Van Wageningen. Astrid verzorgde de eindredactie, las alles zorgvuldig mee, waardoor het landgoed al helemaal voor haar leefde. Dus toen ze tijdens een wandeling met haar man een groene specht in duikvlucht zag, viel het kwartje. Ja! Een kinderboek moest er komen, over Dekema State welteverstaan!

‘Feit en fictie met elkaar vermengd’

Kuiper wilde jonge kinderen niet opzadelen met een eindeloze reeks historische feitjes. ,,Ik heb daarom feit en fictie met elkaar vermengd.’’ Het moest wel een beetje speels blijven. Vandaar dat ze Simke de Specht bedacht, die de state stiekem binnendringt. Het is donker, maar Simke wordt van licht voorzien door de vuurvliegjes. De specht stuit onder meer op de torso van een waterbok op een oude fiets en maakt kennis met bosmieren en een wijze en stiekem behoorlijk moderne uil (hij heeft een iPad). Langzaam ontdekt Simke waar hij eigenlijk is.

De illustraties in Simke de Specht en het geheimzinnige landhuis zijn gemaakt door Linda de Haan, die het manuscript half maart van dit jaar in handen kreeg. ,,Dit was mijn corona-opdracht’’, lacht ze. ,,Alles viel weg, maar gelukkig had ik dit nog.’’ Ze ging in het voorjaar kijken bij Dekema State toen de bomen nog kaal waren en er geen fruit in de tuin groeide. ,,Dat heb ik erbij moeten verzinnen.’’

‘Een uitdaging’

Het was een lastige illustratieklus, bekent De Haan. ,,Astrid schrijft heel beeldend en dat maakte het voor mij behoorlijk lastig. Ik moet als illustrator iets toevoegen aan het verhaal zonder afbraak te doen aan de verbeelding. Dat was wel even zoeken…’’ Daar kwam nog bij dat uitgever Eddy van der Noord van uitgeverij Louise hoopte op ‘kleurrijke afbeeldingen’, terwijl het verhaal zich ’s nachts, in het donker, afspeelt. ,,Een uitdaging’’, zegt De Haan.

Het lukte: het prentenboek knalt van het groen, het is een olijk en niet al te ernstig en ‘historisch-verantwoord’ product. Geschikt voor jonge kinderen vanaf pakweg zes jaar oud. Kuipers hoopt dat ze nieuwsgierig worden naar Dekema State èn dat ze haar lezers prikkelt om goed om zich heen te kijken. ,,Want er is zoveel te zien op Dekema State en in de rest van de wereld!’’

Simke de Specht en het geheimzinnige landhuis : Astrid Kuiper en Linda de Haan. Verkrijgbaar bij uitgeverij Louise en via de boekhandel: 15 euro, www.uitgeverijlouise.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
Cultuur
Staten en stinzen