Wat ons trof in 2020: boeken

Corona treft de culturele sector zwaar. Desondanks kende ook dit jaar zijn culturele hoogtepunten. Onze recensenten vertellen welke. Vandaag: boeken

Kate Kirkpatrick - Simone de Beauvoir. Een leven.

Kate Kirkpatrick - Simone de Beauvoir. Een leven.

1. Kate Kirkpatrick - Simone de Beauvoir. Een leven.

Het blijft een machtige periode, die naoorlogse jaren in Parijs waarin het existentialisme domineerde. Kirkpatrick schreef een prachtig boek over Simone de Beauvoir, een van de centrale figuren van die tijd. Er is evenveel aandacht voor het indrukwekkende leven als het voor het bijzondere oeuvre van De Beauvoir. Daarnaast doet dit boek recht aan het werk van De Beauvoir zonder Sartre af te zeiken.

2. Thomas Bernhard. De onderspitdelver.

Je moet ervan houden en ik kan er geen genoeg van krijgen: plotloze romans waarin veel wordt geklaagd en veel wordt herhaald. De onderspitdelver verscheen dit jaar voor het eerst in het Nederlands en is sindsdien mijn favoriete roman uit Bernhards unieke oeuvre. Het gaat over de beroemde pianist Glenn Gould, mislukken en dat het leven niet zo’n feest is.

3. Jeroen Brouwers. Cliënt E. Busken.

Het oeuvre van Jeroen Brouwers is verwant met dat van Thomas Bernhard. En Cliënt E. Busken heeft veel gemeen met een Bernhardboek: het is een lange bittere monoloog. En geweldig geschreven. In het jaar dat hij tachtig werd, bewees Brouwers wederom dat hij beste stilist in de Nederlandse literatuur is.

Tip

Annie Dillard. De overvloed. Essays.

Dit zijn prachtige essays over de natuur en het menselijk bestaan. De intensiteit van deze teksten is buitengewoon. Dillard heeft de geest van een filosoof en de penvoering van een poëet.

KOEN SCHOUWENBURG

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
Terugblik 2020