Stripmaker Margreet de Heer 'stript voor het vaderland'

Stripmaker des Vaderlands en domineesdochter Margreet de Heer ging uit de kleren voor de crowdfunding van haar komende boek. Die ‘bloto’s’ werden artistiek bewerkt door collega-striptekenaars.

Bewerking door Yiri Kohl.

Bewerking door Yiri Kohl.

In de campagne om gekozen te worden tot Stripmaker des Vaderlands beloofde Margreet de Heer het al. ‘Zij stript voor het vaderland’, was haar slogan. ,,Daar grijp ik nu op terug”, zegt ze. ,,Het loopt behoorlijk uit de hand.”

Jazeker, striptekenaar Margreet de Heer (47), ook nog eens huisschrijver van het Ryptsjerkster theatergezelschap WIG Producties, is daadwerkelijk uit de kleren gegaan. De resultaten liet ze vervolgens bewerken door allemaal bevriende striptekenaars, van Hein de Kort en Dick Matena tot en met Emma Ringelding. Alles ten bate van de crowdfunding voor haar komende boek: over drie jaar Stripmakerschap des Vaderlands.

‘Wees trots op je eigen lichaam’

Heel leuk, zo’n boek, heel divers ook. ,,Maar hoe breng je dat aan de man? Vandaar deze stunt.” En daar komt nog iets bij: body positivity . Wees trots op je eigen lichaam, ook al voldoet dat misschien niet aan de opgelegde schoonheidsnormen. ,,Slank, mooi en perfect. Daar voldoet toch maar 2 procent van de mensen aan. Het is mijn stokpaardje. Er is geen vrouw die het nooit te horen krijgt: zou je niet eens afvallen? Moeten er niet wat haren weg? Meer kleren aan, minder kleren aan? Vaak door vrouwen onderling: moeders, vriendinnen.”

Er is niks mis met lichamen, dat bedoelt ze maar. Dus laat ze het hare maar zien. ,,Maar dan niet geseksualiseerd of gefotoshopt. Gewoon bloot, op een normale manier.” Bevriende fotograaf Martin Draax maakte de foto’s, zijn vriendin Laura A. Dima deed de make-up.

,,Het voelt een halve minuut ongemakkelijk”, zegt Margreet - jaren geleden poseerde ze wel naakt bij teken- en schilderlessen, dus ze wist waar ze aan begon. ,,Daarna laat je die angst voor oordelen achter je, heel bevrijdend.” En vervolgens gingen die foto’s naar allemaal bevriende collega-striptekenaars, die er, al of niet met hun eigen personages, hun draai aan gaven. ,,En dan wel weer met photoshop, ja.”

Bloot voor de kunst

Margeet de Heer bloot dus, voor de kunst. En dat voor een dochter van twee dominees, die een groot deel van haar jeugd in Friesland doorbracht. Pa preekte onder andere in Harlingen en Stiensgea, ,,heerlijk dorpje”, na de scheiding pakte ma dat ambacht ook op in onder andere Burgum. ,,Mijn ouders juichen het allebei zeer toe.”

Ze komt dan ook uit een behoorlijk progressief nest. Haar vader kwam op latere leeftijd nog eens uit de kast, ,,in zijn laatste gemeente Roderwolde was hij openlijk homo-dominee. Hij werd volledig omarmd. De protestantse kerk is noodgedwongen veel vrijzinniger geworden, anders houden ze geen leden meer over. Het is natuurlijk leuker om te schrijven over christenen die de hakken in het zand zetten. Maar dat is zo’n kleine groep. De meesten zijn heel normale mensen met een heel ruime blik.”

Het had zelfs weinig gescheeld of ze was zelf dominee geworden, ze studeerde zelfs theologie. ,,Striptekenaar zijn vond ik leuker, maar het zou nog kunnen.” Ze tekent wel haar eigen strip op de achterkant van het blad Predikant en samenleving , en ze heeft zelfs wel eens gepreekt. Over het tweede van de Tien Geboden nota bene: dat u toch vooral geen gesneden beeld moet maken. Red je daar maar eens uit, als striptekenaar.

,,Volgens mij gaat dat gebod erover dat je altijd op je hoede moet zijn met beelden. Dat die heel gemakkelijk te manipuleren zijn, en dus gevaarlijk. Je moet je altijd afvragen wie die beelden gemaakt heeft, en waarom, en wat die persoon wil dat je voelt en denkt.” Ze lacht. ,,Gelukkig ligt dat er bij striptekenaars altijd heel dik bovenop. dus daar hoef je niet bang voor te zijn.”

Strips in het onderwijs

Haar termijn als Stripmaker des Vaderlands, drie jaar lang, zit er eind dit jaar op. Ze heeft in die functie, het initiatief van een aparte stichting, vooral werk gemaakt van strips in het onderwijs., ,,om daar meer aandacht voor te genereren.” Zo stelde ze een overzicht samen met graphic novels voor op de leeslijst, en daar de docenten mee bestookt. ,,Als er nu nog een docent rondloopt die er nog nooit van gehoord heeft, is dat knap.”

Het boek dat ze wil maken, en dat verschijnt bij uitgeverij Personalia in Leens, wordt dus een soort samenvatting van het werk dat ze als Stripmaker des Vaderlands heeft verzet. Via crowdfunding, en wel de bekende website www.voordekunst.nl, wil ze dus het benodigde geld bij elkaar halen - ze is op de helft. De ‘bloto’s’ moeten daarbij helpen, die kun je erbij bestellen. Ze zit nu op vijftien stuks, ,,maar misschien ga ik door tot 24. Voor een kalender.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken