Schrijver en verteller Mindert Wijnstra overleden

Mindert Wijnstra ( 1945-2020) FOTO NIELS DE VRIES

Schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra is in zijn woonplaats Warns op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.
Lees meer over
Boeken

Wijnstra, geboren op 31 december 1945 in Lippenhuizen, werkte jarenlang als hoofdonderwijzer in Warns. Daarnaast schreef hij kinderboeken: hij debuteerde in 1982 met Kninekeutels yn it oerwâld . Ook was hij een gepassioneerd verhalenverteller. Hij verzamelde volksverhalen en bracht diverse verzamelbundels uit.

Hij genoot van het directe contact met het publiek wanneer hij verhalen vertelde. In een recent interview in deze krant zei hij: ,,Krigest it fuort werom. Minsken laitsje of se laitsje net. Sjochst wol oft se al of net meigean. Nei in oare wrâld. Moaier kinst it net krije.”

In 1992 kreeg Wijnstra voor zijn boek It hûs fol ferhalen de Simke Kloostermanprijs, een Friese literatuurprijs voor kinder- en jeugdboeken. Dat boek werd in 1994 op de erelijst geplaatst van de IBBY (International Board on Book for Young People). Het werd vertaald in het Japans en Koreaans. Zijn laatste boek Jesse maakte hij dit jaar nog af, toen hij al ernstig ziek was, en werd daarbij geholpen door collega en vriend Thijs Wadman.

De schrijver laat naast zijn vrouw twee dochters na.

Nieuws

menu