Paola van de Velde las 'Dorus de doffer' van Rense Sinkgraven. Over een duif met charisma | boekrecensie ★★★★☆

.

Een gelukkige duif is een vrolijke duif. Daar is duivenmelker Wicher hartstochtelijk van overtuigd. Alles doet hij voor zijn beestjes. Hij geeft ze eten, liefde, een fijne plek, een thuis. Het hok is heilig en het stralende middelpunt daarin is Dorus, een zwarte doffer met witte pennen. Eigenlijk helemaal niet zo’n mooi exemplaar, maar een duif met charisma.
Lees meer over
Boeken

Dorus de doffer is het romandebuut van Rense Sinkgraven (Sint Jacobiparochie, 1965), filosoof van huis uit en ooit stadsdichter van Groningen. De in Smilde opgegroeide schrijver was zelf ruim 10 jaar een duivenmelker. In zijn boek schetst hij de melkerswereld als een gemoedelijke slangenkuil. De mannen (want duivenmelkers zijn veelal mannen) mogen elkaar graag aftroeven, een poets bakken of zelfs een loer draaien. Maar doorgaans wordt alle onderlinge wrevel na afloop weer weggespoeld in het café.

Sinkgraven beschrijft op poëtische wijze de liefde van de melkersvrienden Wicher, Lambert en Koene voor hun duiven. Hij laat ze in vervoering praten over krasdoffers, slagpennen, aerodynamische eivormen en paramyxo. Het zijn mannen die ook graag Pink Floyd luisteren, Pussycat en The Stones. Met weemoed denken ze aan de duiven die ze verloren hebben.

Ieder van hen wil kampioen worden. Want in het dagelijks leven mogen ze dan weinig geslaagde types zijn – ze zijn geen topvoetballer, wielrenner of geslaagd zakenman geworden – de duivensport biedt hun een kans op eeuwige roem. Wicher legt zijn duiven daarom in de watten, zijn vrouw Cilia komt er bekaaider vanaf. Zij begint te morren, wil ook wel eens aandacht van haar vent.

Met korte, eenvoudige, maar glasheldere zinnen tekent Sinkgraven het leven van Wicher en zijn vrienden. Zelfs wie niets met duivenmelken heeft, raakt geïntrigeerd door deze overduidelijk verslavende hobby. Wicher droomt ervan de hoofdprijs te winnen, maar raakt uiteindelijk alles kwijt. Zelfs zijn geliefde Dorus, kampioen in de dop. Een ontroerend en origineel verhaal van man die groots en meeslepend wil leven, maar slechts krabbelt in de marge.

Over het boek

Titel Dorus de doffer

Auteur Rense Sinkgraven

Uitgever Brooklyn

Prijs 16 euro (144 blz.)

★★★★☆

Nieuws

menu