Oud-gedeputeerde Van Klaveren schrijft een roman over IJsland: 'Ik heb hier meer feeling voor de natuur gekregen'

Oud-gedeputeerde en oud-burgemeester Gerard van Klaveren schreef de afgelopen jaren aan een roman over zijn geliefde IJsland, het land waarvan hij sinds 2003 honorair consul is.

Gerard van Klaveren maakte te paard een trektocht over IJsland.

Gerard van Klaveren maakte te paard een trektocht over IJsland. Eigen foto

Gerard van Klaveren staat zijn nieuwe huis in Beetsterzwaag te schilderen, maar heeft wel even tijd om te vertellen over Bestemming Reykjavik , zijn IJslandse roman. De oud-gedeputeerde, oud-burgemeester van Weststellingwerf en tot voor kort waarnemend burgemeester op Ameland volgde een paar jaar terug een schrijfcursus bij uitgever Querido in Amsterdam.

Daar, in een klasje met vijf mede-auteurs-in-de-dop, leerde hij de basisbeginselen van het literaire schrijven: show, don’t tell, hoe sferen neer te zetten, ofwel, samenvattend: ,,Het allemaal een beetje royaal op te schrijven.’’

Te ambtelijk

Van Klaveren blonk op de cursus uit in kort en bondig schrijven. ,,De kritiek luidde, en dat zal je niet verbazen, dat mijn taalgebruik te ambtelijk was, hahaha!’’ Logisch, als je jaar in, jaar uit vrijwel uitsluitend ambtelijke nota’s leest - dan krijg je dat.

Maar Van Klaveren slaagde erin om het ambtelijke opzij te duwen en ‘meer vrij’ te schrijven. Dat resulteerde in een roman over een in Oudemirdum geboren ondernemer, Eric Noordeweg, die een vrieshuis heeft in Reykjavik. Wanneer de bankcrisis op het min of meer bankroete eiland uitbreekt, dreigt de IJslandse bank zijn lening terug te vorderen. Noordeweg pakt het vliegtuig en gaat op onderzoek uit.

Wat volgt is een, gezien de nijpende uitgangspunten van het verhaal, toch best vrolijke roadtrip langs woeste kliffen, popconcerten, restaurants en intrigerende vrouwen. Het dreigende onheil zoemt op de achtergrond mee.

Kynologische boeken

Ja, waarom een boek? Alsof Van Klaveren het nog niet druk genoeg had. Maar het was nu eenmaal zo dat hij in het verleden een verdienstelijk auteur was gebleken. Voor uitgeverij Thieme schreef hij tussen 1981 en 1991 enkele kynologische boeken. Het begon met een boek over de labrador retriever waar Van Klaveren een groot liefhebber van is, later volgden informatieve boeken over de golden retriever, de flat coat retriever, de Friese stabij en het kooikerhondje. ,,Toen had ik het wel zo’n beetje gezien.’’

Maar Van Klaveren verkocht wel 40.000 exemplaren van zijn ‘hondenboeken’, een lucratieve onderneming met een royalty-percentage van 10 procent. Dat schrijven bleek behoorlijk succesvol en toen in 2008 de bankencrisis op IJsland uitbrak, bekroop Van Klaveren het gevoel dat hij in een nieuw boek, fictie ditmaal, moest vertellen hoe zo’n crisis voor de ‘gewone IJslander’ voelde, wat het voor de burgers betekende.

Hoofdpersoon moest ondernemer zijn

Aangezien hij in het verleden, toen hij nog bij de WestlandUtrecht Bank en later als makelaar bedrijfshuisvesting bij de firma Zadelhoff werkte, veel met ondernemers te maken had, stond het als een paal boven water dat Van Klaveren van zijn hoofdpersoon Noordeweg ook een ondernemer zou maken. Een ondernemer, achterna gezeten door de bank.

Het verhaal is een mengeling van fictie en realiteit, er zitten autobiografische elementen in. De paardrijtocht die Noordeweg maakt, is echt gebeurd. En Van Klaveren weet waar hij over schrijft als hij zijn hoofdpersoon het nachtleven en de popmuziek in laat duiken. De honorair consul onderhoudt al jaren warme contacten met de IJslandse muziekscene.

Liefde voor IJsland

De bewondering en liefde voor IJsland spatten haast van iedere bladzijde af. Van Klaveren legt zijn personages monologen in de mond waaruit zijn passie voor het land blijkt. Vooral het gebrek aan regeltjes kan hem bekoren. Daar zijn we in Nederland te veel in doorgeschoten, vindt hij. ,,Maar aan de andere kant: wij zijn met 17 miljoen mensen, zij met 360.000 op een stuk land dat twee keer zo groot is als het onze.’’

De IJslandliefde beklijft en heeft Van Klaveren, VVD-er, tot een ander mens gemaakt. ,,Ik heb er meer feeling voor de natuur gekregen, ik beleef het meer, heb ook aandacht voor ecologie gekregen. Wat dat betreft ben ik naar links opgeschoven, haha.’’

Intensief proces

Of er nog een boek komt, weet hij niet. Het is een intensief proces, hij wil zijn handen nu even vrij houden. Maar hij droomt wel over een Engelse vertaling van zijn roman. ,,Ik houd ervan om mensen te observeren en heb gezien wat er gebeurt als er zo’n cruiseschip aanmeert, dan duiken al die Japanse en Britse toeristen de boekwinkeltjes van Reykjavik in en willen ze iets lezen dat over IJsland gaat. Nou! Het zou mooi zijn als mijn boek er zou liggen!’’ Over twee weken is hij er weer, dan drinkt hij koffie met een grote uitgever. Wordt vervolgd.

Gerard van Klaveren: Bestemming Reykjavik . Uitgeverij Noordboek, 223 blz., 19,90 euro

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
Instagram