Leeuwarder YA-debutante: liefde en jaloezie in het koninklijk huis

Denise Marinus uit Leeuwarden debuteerde midden in een pandemie met de Young Adult-roman Zoals u wenst, over een rebelse kroonprinses die laveert tussen jaloezie en vriendschap.

Denise Marinus met haar debuutroman Zoals u wenst.

Denise Marinus met haar debuutroman Zoals u wenst. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Kroonprinses Constance van het land Fortura zit vast in het kader dat voor haar geschapen is. Daardoor kan ze niet bloeien, niet laten zien wat ze allemaal in haar mars heeft. En dat maakt dat ze met scheve ogen naar haar dappere, misschien een tikje overmoedige persoonlijk assistente Jules kijkt. De jonge vrouwen zitten elkaar dwars, komen elkaar tegen, strijden tegen elkaar in Zoals u wenst , het debuut van de Leeuwarder schrijfster Denise Marinus.

Het is een dikke roman geworden. Voordat Marinus er erg in had, had ze 120.000 woorden geschreven. En haar uitgever (Clavis) wilde, nadat ze haar manuscript op goed geluk had opgestuurd, ook nog eens dat ze er een paar hoofdstukken bij schreef, wat de eindstand op 150.000 woorden bracht.

Het resultaat is een spannend en romantisch, een beetje soapserie-achtig Young Adult-boek (voor meiden van pakweg vijftien jaar en ouder) van een dikke 500 pagina’s.

'Het moest ook realistisch zijn'

,,Ik interesseer me al mijn hele leven voor het koninklijk huis, voor etiquette en ik heb heel veel Disneyfilms gezien’’, vertelt Marinus (27) die hoogzwanger is van haar derde kind – ze is eind deze maand uitgerekend. ,,Maar ik wilde niet alleen een sprookjesachtige wereld schetsen, het moest ook realistisch zijn.’’

Dat is gelukt: het verhaal speelt zich af in een paleis, maar ook aan de keukentafel, er zijn knappe prinsen die heel gewone jongens blijken, het gaat over peperdure juwelen, maar ook over stiekeme camera’s en internet. Het perspectief wisselt voortdurend – de ene keer kijk je mee over de schouder van hofdame Jules, dan weer over die van de kroonprinses.

Marinus, die in de communicatie en marketing werkt, inmiddels als zelfstandige, schreef het boek in de avonduren, wanneer haar kinderen op bed lagen, en ook wel overdag, tussendoor, als haar man de zorg even op zich nam. ,,Soms vraag ik me af hoe ik het voor elkaar heb gekregen.’’ Wat helpt, is dat schrijven echt haar hobby is. Waar anderen gaan sporten of puzzelen, neemt Marinus het liefst plaats achter haar laptop en begint gewoon met iets.

Vervolg

Zo ging het ook met Zoals u wenst , het begon met een idee en toen was het gewoon een kwestie van beginnen. Inmiddels is Marinus al bezig aan een vervolg op haar debuut, opnieuw voor uitgeverij Clavis, en ditmaal werkt ze de scènes eerst tot in de puntjes uit. ,,Ik weet nu precies wat er komt.’’

Hopelijk kan het vervolg volgend jaar, want daarvoor is het gepland, wel in een enigszins normale tijd verschijnen, want haar debuut is min of meer onopgemerkt gebleven. Het kwam eind november uit, midden in de lockdown . ,,De boekwinkels zijn nu gesloten, niemand die het ziet.’’ En dat is jammer, want het Young Adult-genre is zo leuk en ook zo belangrijk voor jongeren, vindt Marinus. ,,Het is een mooie schakel tussen jeugdliteratuur en literatuur voor volwassenen.’’

Grinnikend: ,,Ik heb misschien een dik boek geschreven, maar volgens mij kom je er makkelijk doorheen!’’


Denise Marinus: Zoals u wenst , uitgeverij Clavis, 560 blz., 24,95 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken
Instagram
boek