Je kunt 'DealersDochter' van Astrid Roemer lezen als een metafoor voor de geschiedenis van Suriname | recensie ★★★★☆

Astrid Roemer ontvangt de P.C. Hooft-prijs 2016 uit handen van Gillis Dorleijn, voorzitter van het bestuur, voor haar gehele oeuvre. Foto: ANP/Bart Maat
De mooie jongen Brandon vertrekt vanuit zijn Surinaamse dorp, van oudsher ‘een schuilplaats van weggelopen slavenarbeiders’, naar Paramaribo. Daar wordt hij verliefd op een wit meisje. Hij reist met haar naar Nederland, maar een gedroomde toekomst zit er niet in. Brandon leidt een losbandig seksueel leven en rolt langzaam in de drugshandel waar hij als koerier enorm veel geld verdient. Een huwelijk ligt in het verschiet als Brandon wordt gevraagd nog één klusje te doen.
Lees meer over
In DealersDochter laat Astrid Roemer vijf mensen aan het woord. Het eerste hoofdstuk eindigt met een moord waarbij Brandon betrokken is. De onschuldige, zwarte vrouw die vermoord wordt, was net moeder geworden. Roemer laat haar witte echtgenoot Boris en na een tijdsprong dochter Eloe aan het woord. Zij kan het Surinaamse deel van haar afkomst slechts te weten komen door een vriendin van haar moeder.