Van Jacques J. d'Ancona hoor je geen kritiek dat 'Chansons!' van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps stopt bij de klassieke vertolkers: Grensoverschrijdend, authentiek sentiment | boekrecensie ★★★★☆

Twee jongens vonden elkaar in grensoverschrijdend sentiment. Hoewel, het is authentiek en niet schadelijk voor het milieu. Ze schelen 25 jaar. Matthijs van Nieuwkerk (1960) begon in de journalistiek en werd de ingenieuze tv-maker, consequent in vorm. Rob Kemps vertoefde – volgens waarnemers – op een anonieme planeet als zanger in het rode colbert van Snollebollekes. Toen hij De Slimste Mens won, liep alles anders. Slurpte hij van abrupte populariteit, vestigde zich aan talkshowtafels en werd presentator.

.

.

Lees meer over
Boeken

Toeval? De mannen ontdekten dat ze iets deelden: een extreme passie voor het chanson en ook hoe de geschiedenis van het Franse lied verbonden is aan het stratenplan van Parijs. Dat had gevolgen. Waar Van Nieuwkerk verschijnt, ontstaat vrijwel altijd een idee voor een televisieformat. Logisch en onvermijdelijk, dat hij met Kemps de serie Chansons! op televisie bracht in de zomer van 2021. Nostalgisch van toonzetting, keken ze terug op het omvangrijke repertoire van tientallen artiesten die over de hele wereld nog steeds een plek hebben. Inmiddels hangt er het gelijknamige boek aan, doordacht gekoppeld aan de samenwerking met BNNVARA en MediaLane, televisie- en theatermakers.

Nieuws

menu