Cultuurfilosoof Jan Drost weet alles over de liefde (en kan vertellen waarom liefde en verliefdheid niet hetzelfde zijn)

Jan Drost is cultuurfilosoof gespecialiseerd in de liefde. Op Valentijsdag leggen we hem vijf thema’s voor: verliefdheid, jaloezie, seks, liefdesverdriet en de ware. Bij de eerste gaat het al bijna mis. „Mijn hoofd ontploft meteen van de zijwegen.”

Jan Drost: ,,Verliefdheid is voor een deel projectie. Een ideaalbeeld dat we op die ander projecteren. Een droom. We richten al onze lichten op die persoon. Wat daarbuiten ligt, doet er eigenlijk niet meer toe en de eigenschappen die niet passen binnen ons ideaalbeeld zien we over het hoofd.''

Jan Drost: ,,Verliefdheid is voor een deel projectie. Een ideaalbeeld dat we op die ander projecteren. Een droom. We richten al onze lichten op die persoon. Wat daarbuiten ligt, doet er eigenlijk niet meer toe en de eigenschappen die niet passen binnen ons ideaalbeeld zien we over het hoofd.'' Foto: Ella Tilgenkamp

Lees meer over
Boeken

Hoe lang duurt liefdesverdriet? Bestaat de ware? Hoe weet je of het echte liefde is? En zijn mensen van nature nou wel of niet monogaam? In zijn nieuwste boek Waarom is het dat de liefde zo is, geeft filosoof Jan Drost antwoord op zestig vragen over de liefde. Kort en helder. Want zoals Nietzsche het zei: ’Iets wat bondig gezegd wordt, kan de vrucht en oogst van vele lange overdenkingen zijn.’ Dat blijkt wanneer Drost over zijn favoriete thema praat. „De liefde is een onderwerp dat zo diep gaat. Het zit met al zijn tentakels vast aan al het andere.”

Nieuws

Meest gelezen