De mysterieuze schilderijen van Katinka Lampe vragen bescheiden de aandacht, maar zijn sterk aanwezig. Tijdloze momenten | Visualia 1377

Over het werk van Katinka Lampe (1963) is een prachtig boek verschenen. Het is een opwindend overzicht geworden van haar oeuvre over de jaren 2015 tot nu. Je denkt bij haar werk dat het om portretten gaat, maar het zijn gezichten, beelden, waaruit het herkenbaar persoonlijke is gefilterd.

Katinka Lampe: '6065145' (2014) 65x60cm.

Katinka Lampe: '6065145' (2014) 65x60cm.

Lees meer over
Beeldende kunst

In 2014 hingen schilderijen van haar in het Amsterdamse Museum Van Loon, in plaats van de klassieke portretten die gewoonlijk de verschillende stijlkamers bevolken. Zomaar, tussen alle Chinese porselein, antieke meubels, gedekte tafels, wandbespanningen en spiegels. Een wonderlijk effect, want de schilderijen van Katinka Lampe zijn mysterieus, zacht, pastelachtig en bijna abstract. Ze vragen heel bescheiden de aandacht, maar zijn tegelijkertijd sterk aanwezig. Vooral hun kleuren zijn eigentijds. Expressief, figuratief, met min of meer geabstraheerde vormen. Close-ups van gezichten van jonge mensen en kinderen, op een manier geschilderd dat je denkt: dit is heel bijzonder, maar waardoor?