Rijksmuseum verruimt op voorhand openingstijden 'Vermeer'

'Meisje met de fluit' uit circa 1669-1675 wordt toegeschreven aan Johannes Vermeer. Het is sinds 1942 in bezit van de National Gallery of Art in Washington D.C.

'Meisje met de fluit' uit circa 1669-1675 wordt toegeschreven aan Johannes Vermeer. Het is sinds 1942 in bezit van de National Gallery of Art in Washington D.C. Foto: National Gallery of Art

De tentoonstelling is nog niet begonnen, maar het Rijksmuseum in Amsterdam verruimt op voorhand de openingstijden van Vermeer.
Lees meer over
Beeldende kunst

Een maand voor de opening zijn meer dan 100.000 entreetickets geboekt voor de expositie, waar 28 schilderijen van de 17de-eeuwse meester worden getoond. Volgens het museum was er vóór de opening van een tentoonstelling nog nooit eerder zoveel belangstelling. Vermeer is van 10 februari tot en met 4 juni te zien.

Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de sluitingstijd niet zoals op de andere dagen om 18.00 uur, maar om 22.00 uur. Het Rijks heeft een beperkt aantal tickets beschikbaar gesteld om ,,bezoekers een zo prettig mogelijke ervaring te geven”. Met de ruimere openingstijden wil het museum alsnog ,,zoveel mogelijk mensen de gelegenheid bieden Vermeer te zien”.

Meisje met de fluit

In de tentoonstelling zal onder meer het schilderij Meisje met de fluit te zien zijn, waar onlangs veel om te doen was. The National Gallery of Art in Washington meldde op basis van eigen onderzoek dat het schilderij niet het werk van Vermeer zelf zou zijn, maar van iemand uit zijn directe omgeving, zoals een leerling. Het Rijksmuseum, dat zelf ook uitgebreid onderzoek doet naar het leven en werk van de kunstenaar, twijfelt er echter niet aan dat het werk geschilderd is door Vermeer.

Meisje met de fluit is in bezit van The National Gallery. Het museum leent het met drie andere Vermeers uit voor de tentoonstelling in Amsterdam. Ook zijn er Vermeers te zien uit het Louvre in Parijs en The Frick Collection en het Metropolitan Museum of Art in New York. Het Mauritshuis leent Meisje met de parel uit, dat eind oktober werd besmeurd door klimaatactivisten. Ook is Gezicht op Delft uit het Haagse museum te zien.