Schepping-schilder Jan Kooistra uit Dokkum overleden

Jan Kooistra - Psalm 91-1.

Donderdagochtend is de Dokkumer schilder Jan Kooistra (70) overleden. Hij werd vooral bekend met zijn religieus getinte doeken, die onder meer te zien waren in Nazareth.
Lees meer over
Beeldende kunst

Kooistra (Damwâld, 1950) was van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Hij vond zijn inspiratie vooral in de natuur. Het Friese landschap, de Waddenzee, dieren en stillevens legde hij vast in realistische olieverfschilderijen. Hij noemde zijn stijl zelf ‘verdroomde werkelijkheden’.

In Dokkum begon hij een eigen galerie in een monumentaal pand aan de Diepswal , waar hij zijn werken exposeerde. Ook werden zijn schilderijen elders tentoongesteld, zoals in kasteel Groeneveld in Baarn, het Singer Museum in Laren, Hotel Des Indes in Den Haag en tijdens de Floriade in Zoetermeer. In 2005 verscheen een eerste boek met zijn werk, getiteld Heerlijkheid in de natuur . Enkele jaren later verschenen De Schepping en In verwondering .

Die twee laatste boeken bevatten werk met religieuze thema’s. Kooistra verbeeldde Genesis 1, het verhaal van de schepping, in zeven grote doeken. In De eerste dag verwerkte hij zand uit Friesland en uit Nieuw-Zeeland, de twee uitersten van de aarde. In de serie In verwondering verbeeldde hij het leven van Jezus, die opgroeide in Nazareth.

Van de eerste reeks hangen replica’s in het Shaare-Zedek ziekenhuis in Nazareth. De twee series waren in 2018 als projecties te zien op grote schermen op een kerkdak in de Israëlische stad, naar een idee van een zendeling van de Bethelkerk. Kooistra nam zich toen voor een reis naar Israël te maken. ,,No moat it der dochs mar ris fan komme. Dit moat ik wol sjen.’’

De laatste jaren schilderde hij vanuit een ‘optrekje op Amelân’ veel taferelen van de Waddenzee, vooral droogvallende schepen met ‘ynteressante loften’. Kooistra was ernstig ziek en overleed donderdagmorgen.

Nieuws

menu