Online aanbod Museo nu offline te zien in Jubbega

Niet online maar offline. De kunstenaars die zich hebben verbonden aan de webwinkel van Kunstlokaal No8 exposeren momenteel gezamenlijk zicht- en tastbaar in Jubbega.

 expositie Museo offline in Kunstlokaal no8

expositie Museo offline in Kunstlokaal no8

Al een aantal jaren loopt de zomerexpositie van Kunstlokaal No8 in Jubbega parallel met Open Stal in Oldeberkoop . Dit jaar exposeren hier de kunstenaars die ook hun werk verkopen op Museo, de webwinkel van de galerie.

Salontentoonstelling

Het plan voor een zomerexpositie stamt uit de tijd dat in de regio de Wike fan de Frije Wiken werd georganiseerd. Kunstlokaal No8 organiseert doorgaans duo-exposities, en werd gevraagd ‘ook iets leuks te doen’. Marcel Prins en Birgit Speulman besloten toen tot een salontentoonstelling. Aan de wanden hing werk van alle kunstenaars die tot dan toe in de galerie werk hadden getoond.

De eerste salontentoonstelling liep destijds parallel met kunstroute Open Stal in het nabijgelegen Oldeberkoop. ,,Dat pakte voor ons goed uit.’’ Dus hoewel de Wike een stille dood stierf, ging Kunstlokaal No8 door met de zomertentoonstellingen. Op de advertentie in de catalogus van Open Stal komen steevast reacties. En kunstliefhebbers die speciaal naar dit deel van Friesland reizen, kunnen behalve in Oldeberkoop en Jubbega nog meer bekijken. Op de site prijst Kunstlokaal ook Galerie Getekend in Heerenveen , Museum Belvédère in Oranjewoud en de Wonderkamers in Nijeholtwolde aan.

Soms heeft de salontentoonstelling een thema. Ter gelegenheid van het Stijl-jaar was dat Boogie Woogie. In 2018 was dat Jubel, omdat de school waarin de galerie is gehuisvest toen honderd jaar bestond. De Rijksmonumentale school werd gebouwd door Rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman, en geopend in 1918 als school No8. ,,En we woonden hier toen tien jaar.’’

Museo

De huidige expositie heeft geen speciaal thema, maar draagt de titel Museo Offline . Dit keer doen niet alle kunstenaars mee, die hier ooit hebben geëxposeerd. ,,Want inmiddels zijn dat er al zo’n zeventig, dus dat is wat veel’’, aldus Prins. Gekozen is daarom voor deelnemers die meedoen aan Museo (afkorting van Multiples, Series en Oplagen).

,,We kunnen op zo’n groepstentoonstelling minder variatie in maat kwijt als anders. Online variëren de werken ook niet veel in grootte vanwege de prijs en verzendbaarheid. Bovendien was alles hier al.’’ Wie een van de werken zou willen kopen, kan dat ter plekke doen, maar online. Prins’ partner Birgit Speulman beheert de webwinkel en heeft behoorlijk veel werk van het invoeren van alle items. ,,We hebben daarom niet ook nog eens zaallijsten gemaakt. Verkoop via de app is zo geregeld, en iedereen kan meteen zien of iets is verkocht.’’

De webwinkel deden Prins en Speulman zichzelf cadeau ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de galerie, vorig jaar. ,,We konden toen niets vieren vanwege corona.’’ Het plan is om volgend jaar iets bijzonders te maken van de elf driekwart-ste verjaardag. ,,Daar hebben we al een thema voor, maar dat houden we nog even stil.’’

Jubbega - Kunstlokaal No8: Schoterlandseweg 55, wo t/m zo 13-17 u, www.kunstlokaalno8.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Beeldende kunst
exposities