Melda Wibawa uit Leeuwarden doet opnieuw mee aan Project Rembrandt: 'Mijn reis was nog niet klaar'

Melda Wibawa. FOTO S VELDEMA

Begin 2019 stond Melda Wibawa in de Westerkerk in Amsterdam als een van de vijftig deelnemers aan Project Rembrandt. Aan het eind van de eerste uitzending viel ze af. Maar ze gaf niet op, en is zondag weer te zien op NPO1.
Lees meer over
Beeldende kunst

Zondag begint de tweede editie van Project Rembrandt , het programma ,,waarin we op zoek gaan naar de beste amateurkunstschilder van Nederland’’, zo kondigt presentator Annechien Steenhuizen aan. Vorig jaar was het programma te zien in het kader van het Rembrandtjaar, ter gelegenheid van Rembrandts 350ste sterfdag. De jury en het publiek mochten zich uitspreken over de werken van de deelnemers: wie trad het best in de voetsporen van de Hollandse meester?

Dit keer start het programma met dertig geselecteerde deelnemers in het Rijksmuseum in Amsterdam. Onder hen Melda Wibawa uit Leeuwarden. ,,Mijn reis was nog niet klaar. Ik heb me daarom opnieuw aangemeld.’’ Na die eerste uitzending blijven er tien deelnemers over, die vervolgens aan een afvalrace beginnen.

Aan het nieuwe seizoen doen weer een aantal bekende Nederlanders mee. In de trailer is net een glimp van Jochem Myjer te zien. Gerard Joling poseert en roept bij de beoordeling van zijn portretten op zijn geheel eigen wijze: ,,Oeh, mijn god zeg. Wat een vreselijk lelijk schilderij, schat.’’ Dat maakt al nieuwsgierig. Simone Kleinsma duikt op bij het beoordelen van naaktportretten, waarbij een enkele dubbelzinnige opmerking niet ontbreekt.

Voor Wibawa is het dus de tweede keer dat ze zich in het project stort. Vorig jaar was ze nog druk met het afstuderen aan de Foudgumse School en met Verhalen in het Landschap, waarbij ze een solo-expositie op Open Stal verdiende.

Oeh, mijn god zeg. Wat een vreselijk lelijk schilderij, schat

Dit jaar heeft ze het ook druk. Onlangs exposeerde ze in de kerk van Emmen, en op 31 oktober opent ze haar solo-tentoonstelling Thuis in de Schierstins in Feanwâlden ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag. En dan is ze vaak ook nog druk met (portret)opdrachten en met Urban Sketchers Friesland. ,,Alles lijkt nu tegelijk te komen’’, zegt ze. Maar ze klaagt niet. ,,Mijn leven wordt er een stuk interessanter van!’’

NPO1 - Project Rembrandt: zondag, 20.30 uur, www.projectrembrandt.nl

Nieuws

menu