Mary Cassatt, steunpilaar van de impressionisten. Van Gogh Museum Amsterdam koopt werk van tijdgenote van Vincent van Gogh aan

Vol trots maakte het Amsterdamse Van Gogh Museum bekend dat het drie zeldzame kleurenetsen op groot formaat en een litho in zwart-wit van Mary Cassatt – een tijdgenote van Vincent van Gogh – heeft kunnen verwerven. De belangrijke aankoop is goed nieuws voor de Collectie Nederland, waarin dergelijke kwalitatief hoogstaande prenten van de Amerikaanse Impressioniste nog ontbraken. Bij het grote publiek is haar naam echter nog niet zo bekend. Wie was Mary Cassatt?

Conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho van het Van Gogh Museum is dolblij met de nieuwe aanwinsten van Mary Cassatt.

Conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho van het Van Gogh Museum is dolblij met de nieuwe aanwinsten van Mary Cassatt.

Lees meer over
Beeldende kunst

De kunstenares werd in 1844 geboren in Pittsburgh, als dochter van een geslaagde zakenman die grote belangen had in de Amerikaanse spoorwegen en zo zijn fortuin vergaarde. Omdat haar vaders familie Franse wortels had, was ze van kinds af aan op Frankrijk gericht en na haar studie aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts in Philadelphia besloot Cassatt haar geluk te beproeven in Parijs, destijds het epicentrum van de moderne kunstwereld.