Kerkjes voor atelier, galerie en groepskunstwerk

Er zijn veel mooie Friese kerkjes en daar mag wel wat gebeuren, vindt kunstenaar Paul Andringa. In Raard heeft hij zijn atelier, in Wânswert hoopt hij post te ontvangen.

Paul Andringa in kerkje Raard tussen werk van Sonja Burgerjon en hemzelf.

Paul Andringa in kerkje Raard tussen werk van Sonja Burgerjon en hemzelf. FOTO JAN SPOELSTRA

Sinds 2019 heeft de Leeuwarder kunstenaar Paul Andringa zijn atelier in het kerkje van Raard . Hij heeft het in gebruik gekregen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Eerder was het Oerka Irene Verbeek museum hier gevestigd. Irene Verbeek kreeg in het verleden de vrije hand om het interieur van de kerk een eigen gezicht te geven. De muren zijn toen opnieuw witgekalkt en de balken en planken vloeren zijn in rode en gele okers, aardse kleuren, geverfd. Haar museum heeft tot 2017 in de kerk gezeten.

Andringa is er tegenwoordig niet alleen aan het werk. Hij heeft het gebouw namelijk zo ingericht, dat er ook ruimte is om te exposeren. In deze ‘galerie’ - al wil hij geen galeriehouder zijn - laat hij niet alleen zijn eigen werk zien, maar nodigt hij twee keer per jaar een bevriend kunstenaar uit. Afgelopen zaterdag startte de expositie met Sonja Burgerjon uit Leeuwarden. In het najaar is het waarschijnlijk de beurt aan Marjan Beuker en ook Wia Bouma is gevraagd.

Op zaterdagmiddag is de kerk voor publiek geopend (13-17 u). Officieel met afspraak. Andringa is dan aan het werk, maar mochten er vragen zijn, dan kan hij die beantwoorden. Hij vindt het zelf een prettige constructie, omdat hij zo hoeft zitten wachten op belangstellenden. En zouden er mensen komen, dan is dat gewoon gezellig.

Zoutkristallen en inkt uit inktpatronen

In de kerk hangt ook zijn bijzondere schilderij Loving you, losing you . Hij begon het doek (1.80-1.80 m) in blauwe olieverf, en voegde daar zoutkristallen en inkt uit inktpatronen aan toe. Hij schreef er bovendien teksten in, die niet meer leesbaar zijn. Een beetje mysterieus. ,,Onder bepaalde omstandigheden gaat het werk tranen. Dat bracht me op het idee van de titel: tranen van geluk of tranen van verdriet.’’ Loving you, losing you ... die ene letter kan een wereld van verschil maken.

Andringa associeerde dit met witte zakdoeken en schreef hier de titel op. Steeds in blauw, en in verschillende structuren. Die zakdoeken hing hij op twee stangen voor het schilderij. ,,Toen ik die zo zag hangen, riep dat om meer. Dus heb ik er een community art project van gemaakt.’’

Wie dat wil, mag een witte zakdoek uit het informatiebord voor de kerk pakken en beschilderen of beschrijven. Alleen in blauw. Ondertekend of anoniem. De makers mogen zelf kiezen of het resultaat voor publiek zichtbaar wordt getoond, of dat de boodschap geheim blijft, dichtgenaaid of opgevouwen. Ze kunnen hun zakdoek bij Andringa afleveren of opsturen naar de kerk.

Oproep om een brief te schrijven

De kunstenaar hoopt zo het dorp bij zijn project te betrekken. Hetzelfde probeert hij in het kerkje van Wânswert met Briefbeelden . In Wânswert, Tergrêft en Bartlehiem heeft hij uitnodigingen verspreid, een oproep om een brief te schrijven. ,,Wat daar in komt te staan? …daar bent u helemaal vrij in. Ik wil deze brieven tentoonstellen op de kerkbanken’’, zo laat Andringa weten. Deze kerk is doorgaans geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 16 uur.

De kerk ligt langs de pelgrimsroute van Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostella. Dat trekt niet alleen fietsers of willekeurige passanten, maar ook de serieuze pelgrims. Allemaal kunnen die de schrijfsels niet alleen lezen, ze mogen ook briefpapier meenemen en een bijdrage leveren.

Bovendien heeft hij allerlei kunstenaars uitgenodigd een werk te maken onder de noemer ‘brief aan jezelf’. Verschillende van hen zijn al aan de slag. ,,Ik exposeer straks alles op de rand van de banken, waar anders de liedboeken en bijbels op liggen. Die rand is nauwelijks 20 centimeter hoog, maar een werk kan wel heel lang zijn...’’

De expositie met Sonja Burgerjon duurt t/m 12 juni. Zakdoeken mogen naar Johannes de Doperkerk, Buorren 8, 9155 AN Raard, brieven naar de Petruskerk, Tsjerkepaed 3, 9178 GN Wânswert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Beeldende kunst