Franse impressionisten van Boijmans komen in 2022 naar Fries Museum

Paul Gauguin - Vaches au repos (1885) Foto: Studio Tromp

Een collectie Franse impressionisten komt volgend jaar vanuit museum Boijmans van Beuningen naar het Fries Museum. Deze expositie A la campagne maakt deel uit van Arcadia, het vervolg op LF2018.
Lees meer over
Beeldende kunst
Eropuit

Twee zaken komen in 2022 heel mooi samen. In Rotterdam wordt museum Boijmans van Beuningen gerenoveerd en vernieuwd. Dat betekent dat een collectie Franse impressionisten voor eenmaal mag reizen. De schilderijen van beroemde meesters als Monet, Cézanne en Maris komt dan naar Leeuwarden voor A la campagne - Het Franse licht van Maris tot Monet . Dit past naadloos in de eerste editie van de triënnale Arcadia, waarin honderd dagen lang landschap, mienskip en erfgoed centraal staan.

In de landschappen van Franse meesters als Claude Monet en Paul Cézanne schitteren zonnestralen op het water. Bij Nederlandse kunstenaars als Jacob Maris en Jan Hendrik Weissenbruch danst de wind op het doek. Ruim zeventig schilderijen en tekeningen - ook van Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Alfred Sisley en Camille Pissarro - komen uit Rotterdam naar het Fries Museum. Aan de hand hiervan wordt stilgestaan bij de ‘Franse blik’, de school van Barbizon en het (post)impressionisme.

Landschap in verschillende gedaanten

Zowel de Franse kunstenaars als de Nederlanders die door hen werden beïnvloed, verbeelden het landschap in verschillende gedaanten. Variërend van velden met klaprozen, lieflijke kusten en bloeiende boomgaarden tot woeste golven, lage horizonnen en weides vol koeien. Het laat zien dat de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron vormt, die steeds verandert onder invloed van de tijd en degene die kijkt.

De werken zijn van 19 februari tot en met 17 juli 2022 te zien in Leeuwarden. Bij de tentoonstelling ontwikkelt het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. De expositie maakt deel uit van Arcadia (7 mei t/m 14 augustus 2022). In dit festival onderzoeken creatieve denkers en kunstenaars hoe de gedroomde samenleving eruit ziet.

Met exposities, performances, gesprekken en voorstellingen leggen zij oude tradities en nieuwe toekomstbeelden bloot, en wordt stilgestaan bij de vraag: hoe laten we onze omgeving achter voor de generaties na ons?

Nieuws

menu