Expositie van Tony Cragg in Museum Belvédère 'wel een stunt'

Het team van Tony Cragg installeert de beelden in het park rond Museum Belvédère. FOTO HAN STEENBRUGGEN

Tony Cragg in Museum Belvédère is ,,wel een stunt’’, vindt directeur Han Steenbruggen. De internationaal vermaarde kunstenaar exposeert in en buiten het museum tot eind september.
Lees meer over
Beeldende kunst

Tony Cragg ? Da’s een maatje te groot voor Museum Belvédère , dacht directeur Han Steenbruggen. Hij kende de kunstenaar, die internationaal in grote galeries, beeldentuinen en musea te vinden is. Zijn monumentale werk staat in wereldsteden als New York, Sao Paolo en Sydney. Maar Heerenveen? Dat zou een goeie grap zijn.

De Britse kunstenaar Tony Cragg (1949) werd geboren in Liverpool. Hij werkte twee jaar als laboratoriumtechnicus voor de National Rubber Producers Research Association voor hij naar de Gloucester Art School in Cheltenham ging. Daarna volgde hij de Wimbeldon School of Art en het Royal College of Art. Hij werd docent aan de kunstacademie in Metz, verhuisde in 1977 naar Wuppertal en naar de kunstacademie in Düsseldorf.

In de jaren tachtig brak hij door in het internationale circuit en was zijn werk te zien op de Documenta in Kassel , het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken, en Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo. In 1988 kreeg hij de prestigieuze Turner Prize. Zijn cv is een opsomming van grote musea en galeries, (ere)doctoraten en prijzen. Dus toen een verzamelaar aan Steenbruggen vroeg of hij iets in Cragg zag, schoot hij bijna in de lach.

7-mijlspassen

,,Maar die man had hem gesproken in Duitsland en over Belvédère verteld. Hij was enthousiast.’’ Dus reisde Steenbruggen naar Wuppertal. ,,Naar een enorme loods, dat alleen was al leuk.’’ En Cragg kwam op bezoek in Heerenveen. ,,Met grote 7-mijlspassen stapte hij rond het museum - ‘Hier, en hier...’ - om aan te geven waar beelden konden komen te staan.’’

Het tijdstip van de expositie kwam Cragg goed uit en hij had al lange tijd niet meer in Nederland geëxposeerd (de laatste keer was bij Beelden aan Zee in Scheveningen in 2009). ,,En hij vond de locatie mooi.’’ Staatsbosbeheer ging akkoord met de expositie en deze week kwam Craggs team met een aantal grote trucks naar Heerenveen om de beelden in het park te plaatsen.

Officieel gaat de expositie (deels ook binnen) pas open op 24 april. Dat hangt samen met de voorbereiding van een publicatie, waarvoor het museum de komende dagen foto’s maakt van de beelden. De sculpturen buiten zijn sowieso tot eind september te zien. Steenbruggen: ,,En we gaan ervan uit dat we voor die tijd ook weer open mogen.’’

Nieuws

Meest gelezen