De beste beeldende kunst van 2022 en de beste tips voor 2023

Petrit Halilaj in Fries Museum.

De beste beeldende kunst van 2022 volgens onze cultuurredactie. Met tips voor het nieuwe jaar.
Lees meer over
Beeldende kunst

De 3 van Gitte Brugman

1. Petrit Halilaj combineert in zijn installaties in het Fries Museum archeologie, de geschiedenis van zijn door oorlog verscheurde land Kosovo en kunst met elkaar. Het resultaat is intrigerend, verhalend en indrukwekkend. Nog te zien t/m 5 maart. Op 21 januari is hij er zelf.

2. Living the Landscape

Tussen 1939 en 1975 waren diverse kunstenaars actief rond Barbara Hepworth en Ben Nicholson, die werkten in St Ives aan de kust van Cornwall. In hun werk vond het ruige landschap zijn weerslag op uiteenlopende manieren, zoals te zien was in Museum Belvédère in Heerenveen.

3. Sun in Our Eyes

Veertig jaar geleden openden Paulien Ploeger en Her Comis hun Slingerhaan Ateliers op de Oudebildtdijk. Bevriend schilder Ted Hamlyn toonde er deze zomer zijn kleurrijke werk, te midden van het ingetogen en bijna meditatieve werk van beide keramisten. Vakmanschap op niveau.

Tip

Twee mooie exposities in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden zijn nog een groot deel van het komend jaar te zien. Feest! waarin twaalf vieringen uitgebreid worden belicht. En Handle with care , over de hand en gebaren in de keramiek.

De 3 van Susan van den Berg

1. ‘De Zomer van Jeanne’ (in het hele land)

Heerlijk rijk eerbetoon aan Jeanne Bieruma Oosting, op verschillende locaties en vanuit diverse invalshoeken. Het zorgde samen met de biografie van Jolande Withuis voor een herwaardering van haar werk en een nieuwe duiding van haar oeuvre.

 

2. Fré Cohen in Museum Het Schip, Amsterdam

Boeiende expositie van Cohens compacte oeuvre, waarin sociale idealen en de esthetiek van de Amsterdamse School op unieke wijze samen kwamen.

3. Johanna van Eijbergen in het Drents Museum, Assen

Kleine, maar fijne presentatie over de enige vrouwelijke ontwerper van metaalsierkunst in Nederland omstreeks 1900. Nu terecht opgenomen in de canon van Eisenloeffel, Zwollo, Begeer en Stoffels.

 

Tip

Vrouwenpalet in de Kunsthal, Rotterdam

Voor wie het gemist heeft in Deurne en/of Drachten: een prachtig palet aan verrassende namen en bijzonder werk van kunstenaressen uit de artistieke voorhoede voor wie nu eindelijk meer tijd, aandacht en museumruimte is!

De 3 van Joep van Ruiten

1. Folly Art Norg

Ook de vierde editie van het festival voor rare bouwsels bleek een geweldig initiatief: goed georganiseerd met goed gemaakte (kunst)werken die voortdurend de vraag oproepen wat nu precies een folly is en zou moeten zijn.

 

2. Proposities ­– Arjen Boerstra in Artphy, Wessinghuizen

Overzichtstentoonstelling met zelfgebouwde – doorgaans locatie-gebonden – installaties van hout een (video)projecten die doen denken aan experimenten van ontdekkingsreiziger en uitvinders in de 19de eeuw.

3. City DNA – Lu Xinjian in Campis, Assen

Openingstentoonstelling van een veelbelovend nieuw kunstplatform. Tien grote werken met abstracte plattegronden – opgebouwd uit streepjes en halve cirkels – van wereldsteden als Los Angeles, Berlijn, Rome, Amsterdam en, jawel, Assen.

Tip

Van Gogh in Drenthe (september)

De 3 van Dirk van Ginkel

Veel goed werk gezien op kleine tentoonstellingen dit jaar. Zoals de schilderijen van Paul Andringa en Wia Bouma (Terpkerk, Raard); de schilderijen en – zelden eerder geëxposeerd – tekeningen en etsen van Wim van der Veer (Galerie Jan Reinder Adema); en het werk van keramist Henk Wolvers en schilder Han Klinkhamer (Kunstkamer Franeker). Genoten ook van grotere exposities als A la Campagne in het Fries Museum en Vrouwenpalet in Museum Dr8888. Met als Top 3:

1. Vierspanning in Obe, Leeuwarden - met Anne Feddema, Henk Krist, Horst Dijkstra en Eddy Sikma.

 

2. Groot in grafiek , bij Stichting Nobilis in Fochteloo – een overzichtstentoonstelling van het grafisch werk van Herman Gordijn.

3. Gedacht en geleefd , bij Kunstlokaal No.8 in Jubbega – met Guus Koenraads en Fred Geven.

Tip

Al dit jaar begonnen maar doorlopend tot 5 maart in het nieuwe jaar: Suze Robertson (1855-1922) in Museum Panorama Mesdag. Met robuust, expressief en vooral vernieuwend werk van een begaafd en eigenzinnig kunstenaar.

De 3 van Gitte Brugman

Fotografie

Wat fotografie betreft is het aanbod in Friesland soms bescheiden. Ondanks inspanningen van de Fotofabryk, Fryslân Photo of Het Fotolokaal in Tjerkwerd. Dit jaar sprongen deze drie er voor mij uit:

1. Heleen Haijtema mocht reageren op het werk van Sneker skûtsjefotograaf Ger Dijs (1925-1991). Haar bijzondere associaties waren – met het historische werk van Dijs – deze zomer te zien in het Fries Scheepvaartmuseum en buiten het NS-station in Sneek.

 

2. Welkom in Heechterp . Dineke Kaal, Ton Groot Haar, Elske Riemersma en Menno de Boer brachten elk op hun eigen manier de Leeuwarder wijk Heechterp in beeld. Dat leidde tot een mooi boek, een expositie in Historisch Centrum Leeuwarden, maar vooral tot exposities op alle pleintjes tussen de flatgebouwen die de komende jaren tegen de vlakte gaan. Welkom in Heechterp was een mooi voorbeeld van een sociaal, documentair fotoproject dat de ondertitel - De rijkste wijk van Nederland - eer aandeed.

3. Ellen Mandemaker uit Slappeterp verdiepte zich vier jaar in de aardappel. Na haar expositie in het Fries Landbouwmuseum in 2021 maakt ze soms een selectie uit haar collectie voor haar eigen tijdschrift The Spud . Bijvoorbeeld Couple happy with their new bathroom op een voornamelijk roze poster, op bijzondere wijze gevouwen als het eerste exemplaar. In oktober waren foto’s uit The Spud 2 te zien in Phlox in Húns.

Tip

Nog te zien t/m 22 januari Oekraïne: het pad naar vrijheid in de Akerk in Groningen.

Nieuws

menu