Zomerse uitjes in Friesland voor de komende week: Turfvaartdagen, Mozart, Artiom Shishkov, 50 Tinten Merke en wandelen over de Ketlikerheide

50 Tinten Merke. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Maak een wandeling over de Ketlikerheide, bezoek de Turfvaartdagen of 50 Tinten Merke of luister naar een opera van Mozart of werken van Bach door Artiom Shishkov.

Wandel door natuur en geschiedenis

Een paar jaar geleden is de Ketlikerheide groots aangepakt. De heide is deels geplagd en zo langzamerhand wordt er duidelijk welke planten en dieren hiervan profiteren. Wandel met It Fryske Gea over het heideveld en door de bossen. Onderweg laat de gids sporen van de das en ander wild zien. Het gebied herbergt ook een groot scala aan planten en paddenstoelen. Dit onbekende stukje natuur vind je onder de rook van Heerenveen, met een uitzicht over de glooiende heide en stilte in de dennenbossen.

Te midden van de mysterieuze Ketlikerheide staat deze excursie ook in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Lopend door het gebied vertelt de excursieleider over wat er op die plek allemaal heeft afgespeeld. Via een speciale route waan je je even in de oorlogstijd, die hier duidelijk haar sporen heeft achtergelaten. Draag voor de wandeling gepast schoeisel waar je wel eventjes op vooruit kunt. Aanmelden kan tot en met zaterdag 15 uur via itfryskegea.nl.

Katlijk - Informatiecentrum It Beekpronkje, zo 10 uur, 4 euro (kinderen t/m 12 jaar 2 euro), leden gratis

Historische sferen op de Turfvaartdagen

Eens in de twee jaar worden de Turfvaartdagen georganiseerd in Appelscha. Inmiddels is het, wegens alle coronamaatregelen, alweer vier jaar geleden dat de laatste editie van dit evenement plaatsvond. Van vrijdag tot en met zondag ga je terug in de tijd in dit middelpunt van het Drents-Friese woud.

Vrijdagavond is er de intocht van schepen, zaterdag zijn er vele kinderactiviteiten en op zondag vindt ook de palingverkoop plaats. Je kunt tijdens deze feestelijke dagen levende standbeelden, straattheater en foodtrucks verwachten. De historische museumschepen de Aebelina, de Rot en de familietrouw kunnen ook bezocht worden.

Appelscha - Aan de Vaart, vr 21-22.30 uur, za en zo 12-17 uur, 2 euro

Opera van Mozart in de buitenlucht

Opera Nijetrijne voert sinds 2001 jaarlijks een in het Nederlands hertaalde, komische achttiende-eeuwse opera in de openlucht op. In lustrumjaren wordt bij uitzondering voor bekende werken gekozen. De jubileumopera Expeditie op Drift , die van 16 tot en met 28 augustus in Nijetrijne wordt gespeeld, is gebaseerd op Lo Sposo Deluso ; een opera die Mozart niet heeft afgemaakt.

Het Nijetrijnse verhaal gaat over het wel en wee van zes zeer uiteenlopende figuren die op expeditie gaan. Het operaterrein is gelegen aan het riviertje de Scheene en is bereikbaar langs een wandelpad door het laagveengebied.

Nijetrijne - Parkeerplaats Staatsbosbeheer Pieter Stuyvesantweg, di, do en vr 16 uur, za en zo 14.15 uur

Artiom Shishkov laat vioolstukken horen

Artiom Shishkov uit Wit-Rusland was vanaf zijn vijfde levensjaar al druk in de weer met zijn viool. Hij debuteerde op achtjarige leeftijd al als solist bij het kamerorkest van het Belarusian State Philharmonic. Inmiddels is de violist al een hele tijd volwassen en treedt hij zowel als solist als kamermusicus op.

Zaterdag laat hij zijn kunsten horen in de Sint Ludgeruskerk in Balk met een programma van twee uur. Hij laat werken van Heinrich Ignaz Franz von Biber, Eugène-Auguste Ysaÿe en Johann Sebastian Bach horen, waaronder The Guardian Angel , Vioolsonate in d-mineur opus 27 nr. 3 Ballade en Partita Nr. 2 in D Minor, BWV 1004 . Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.

Balk - Sint Ludgeruskerk, za 15 uur, gratis

50 Tinten Merke vol sport en muziek

Van vrijdag tot en met zondag kan iedereen die wel in is voor een feestje terecht bij de Merke Wytgaard in Wijtgaard. Voor de vijftigste editie is het thema 50 Tinten Merke. Vrijdagochtend begint de merke met een optocht, waarvoor jong en oud in een vrolijke stoet door het dorp loopt.

Na een prijsuitreiking gaan de activiteiten op het sportveld van start met onder andere kinderspelletjes, zeskamp en in de middag de volksspelen. In de avond staat „de alleskunner van Wytgaard” op het programma en kan er gedanst worden met Orkest Butterfly. Zaterdag wordt er gekaatst, is er een kindermatinée en treedt coverband Smûk op. De laatste dag staat in het teken van een reünie met een afsluiter van de Hitsingers.

Wijtgaard - Sportterrein, vr t/m zo, 15 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu