Zomerse uitjes in Friesland voor de komende week: Doe programma in Museum Joure, Flower Power markt, een zomerse fietstocht, Kleasterrûntsje en een historische vloot

Historisch schip. FOTO LEENTJE VAN DEN BERG

We vieren nog volop vakantie en genieten van onze vrije tijd. Daarom hebben wij weer vijf leuke uitjes op een rijtje gezet die je de komende week kunt ondernemen.

Kijken met de blik van een kunstenaar

De hele zomervakantie staat in Museum Joure iedere dag de ZomerMaakfabriek klaar. Dat is een doe-programma voor kinderen van zo’n 6 tot 14 jaar, met als thema ‘Kijk met de blik van een kunstenaar’.

Het programma bestaat uit verschillende korte doe-activiteiten, in de museumpanden en buiten in de tuin en langs de kades. Ook leuk bij mooi weer. Tijdens de ZomerMaakfabriek wordt je uitgedaagd om met de blik van een kunstenaar te kijken. Wat dat betekent? Kijk met al je zintuigen aan. Met emotie en ratio tegelijkertijd. Of bekijk de wereld juist eens vanuit een heel andere dimensie. Je laat je met je kunstenaarsblik verwonderen en inspireren en gaat natuurlijk ook lekker zelf aan de slag, in het museum of lekker buiten in de museumtuin. Heel realistisch of juist abstract, met metaal en papier of met met bladeren en plastic. Je kunt er je eigen draai aan geven.

Wil je meedoen aan De ZomerMaakfabriek, boek dan online tickets voor het museum. Je hoeft voor De Maakfabriek geen aparte ticket te kopen (een gewoon kinderkaartje is voldoende) en ook geen toeslag te betalen. Houd er wel rekening mee dat kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene het museum kunnen bezoeken.

Joure - Museum Joure, t/m 4 september di t/m za 10-17 uur, zo en ma 13-17 uur, 8,50 euro (4 t/m 16 jaar 3,50 euro)

Flower Power Markt in Buitenpost

Geniet en ontspan in de natuurlijke omgeving van Paviljoen MeM vol met culturele verrassingen tijdens de Flower Power Markt. Op de markt kun je heerlijk sneupen, inspiratie opdoen en shoppen.

Zo vind je er trendy handgemaakte producten, vintage, kleurrijke designer & alternatieve kleding, eigenzinnige sieraden, kinderkleding & accessoires, natuurlijke verzorgingsproducten, (vintage) woonaccessoires en andere hippe duurzame goodies. Daarnaast kun je deelnemen aan allerlei workshops!

Buitenpost - Paviljoen MeM, za en zo 11-17 uur, 5 euro

Geniet van een zomerse fietstocht

Iedere zaterdag tot en met zaterdag 27 augustus kun je vanaf De Spitkeet in Harkema starten met een zomer fietstocht. Er kan gekozen worden tussen een korte of een lange afstand.

De afstanden variëren tussen de 30 km en rond de 50 km met verschillende richtingen. De starttijd is tussen 10.00 en 14.00 uur bij De Spitkeet. Er zijn onderweg geen vaste rustplaatsen. Houd zelf rekening met openingstijden van de horeca. De prijs is 3,50 euro per tocht, per deelnemer.

Harkema - Themapark openluchtmuseum De Spitkeet, ieder za t/m 27 augustus 10-17 uur, 3,50 euro

Kleasterrûntsje vanuit Dokkum

In het kader van Tsjerkepaad is er zaterdag een Kleasterrûntsje vanuit Dokkum. Je kunt kiezen voor een wandeling of een fietstocht langs diverse open kerken.

De wandeling van ongeveer 15 kilometer gaat over paden en door weilanden. De fietstocht is ongeveer 40 kilometer. Tijdens de wandeltocht worden diverse open kerkjes aangedaan (Aalsum, Hiaure, Foudgum en Bornwird) en eten we je je(zelf meegebrachte) lunch in de Stoepa bij Hantum. Belangstellenden zijn welkom het hedendaagse klooster te bezoeken.

De fietstocht gaat ook over Wetsens, Metslawier, Niawier, Hantumhuizen, Hantum, Waaxens en de Flieterpen. Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar en rond 10.45 uur start de wandeling. Opgave via info@bezinningstoerismefriesland.nl.

Dokkum - Grote - of Martinuskerk, za 10-16.30 uur, 5 euro

Historische vloot te zien in Nij Beets

De historische vloot van de turfvaart komt weer naar Nij Beets. Vrijdag wordt een deel van de schepen verwacht en op zaterdag nemen de overige schepen hun plek aan de steigers bij it Damshûs in. Het hele weekend is het mogelijkheid om de historische vloot te bezichtigen. Dit is echt de moeite waard, de schippers vertellen graag over hun prachtige schepen.

Tijdens de Boartersdei op 17 Juli zijn een aantal mensen van start gegaan met het bouwen van een vlot dat op originele wijze gebouwd is van boomstammen en wordt gebonden met touwen net als vroeger. Dit vlot wordt bewoond tijdens de reis naar Appelscha door drie inwoners van Nij Beets. Ze wonen erop en brengen hun handel zoals turf, uien en aardappelen tijdens de reis aan de man. Het vlot wordt opgedrukt door een opdrukker en vaart achter de schepen aan als deze maandag Nij Beets weer gaan verlaten. Ze varen dan door naar Appelscha.

Nij Beets - It Damshûs, za 14-20.30 uur, zo 13.30-20.30 uur, gratis

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.


Nieuws

menu