Zomerse uitjes in Friesland voor de komende week: Klompzeilen, HAITZE, Bildtse Rembrandtmarkt, cichorei en speuren in het bos

Klompzeilen. FOTO FREERK BOKMA

Kom klompzeilen in het museum, leer alles over cichorei, speur naar koolmeesjes in het bos, bezoek de Bildtse Rembrandtmarkt of kom luisteren naar muziek van Captain Felix en HAITZE.

Captain Felix en HAITZE in Neushoorn Café

Verfrissend talentvolle acts uit Friesland en de rest van Nederland staan op vrijdagavonden in het Neushoorn Café. Als eerste is er Captain Felix. Deze vierkoppige Amsterdamse indierockband laat in hun muziek invloeden horen uit de Britpop en new wave. De band maakt hoekige, puntige nummers met synthesizers en hooky gitaarlijnen, in het soortgelijke straatje als The Killers, Razorlight en Simple Minds.

Dan is er HAITZE. Eerder dit jaar bracht hij zijn tweede EP uit in Neushoorn Café. Dit keer is hij er zonder band. De muzikant brengt een akoestische set met kersverse liedjes naar het podium.

Leeuwarden - Popcentrum Neushoorn, vr 21 uur, 3 euro

Bildtse Rembrandtmarkt vol Gouden-eeuwse personages

Op de plek waar Rembrandt van Rijn in 1634 met Saskia Uylenburgh trouwde, vindt aanstaande zaterdag de Bildtse Rembrandtmarkt plaats. Tientallen sfeervolle kraampjes met kunst, antiek, curiosa en boeken staan rondom de Van Harenskerk in Sint Annaparochie. In de grote tent kun je voorwerpen laten taxeren door deskundigen die vertellen of het kunst of kitsch is. De muzikale omlijsting wordt net als vorig jaar verzorgd door muziekgroep Datura.

Verder geeft Jelke Piter Reitsma een demonstratie/workshop pottenbakken en kun je op de foto met de Vaandeldrager, het beroemde schilderij van Rembrandt. Ook lopen Rembrandt & Saskia zelf ook in levenden lijve op deze sfeervolle markt rond, samen met andere Gouden-eeuwse personages. Op rembrandtmarkt.nl is meer info te vinden over het hele programma.

St. Annaparochie - Rondom de van Harenskerk, za 11-17 uur, gratis

Leerzame speurtocht in het bos

Tijdens een leerzame speurtocht in het bos ontdekken kinderen zondag in Appelscha van alles over het leven van de koolmees. Wat eet een koolmees eigenlijk? En waar slaapt hij? Aan het einde van de speurtocht ga je een nestkastje timmeren, met hulp van de vrijwilligers. Zo kan de koolmees ook bij jou thuis een nestje maken.

Kom met je (groot) ouders naar het Buitencentrum en doe mee. De kosten zijn voor de speurtocht en inclusief zelf een nestkastje timmeren. Er is een vrije inloop tussen 11.00 en 15.00 uur.

Appelscha - Buitencentrum Drents-Friese Wold, zo 11-15 uur, 9,50 euro

Cichorei, hinkelen, steltlopen en sjoelen

In de zomervakantie is er voor jong en oud van alles te doen en te beleven bij museum De Sûkerei in Damwâld. Kinderen kunnen samen met hun ouders, pake’s of beppe’s speuren met een fotopuzzeltocht over het museumterrein. Zoek de letters, vul het woord in en ontvang na afloop een verrassing.

Of kom oudhollandse spelletjes spelen, zoals hinkelen, touwtje springen, steltlopen, sjoelen en meer. Ook is er een rondleiding waarmee je nog meer komt te weten over vroeger. In de oude cichoreidrogerij wordt het verhaal verteld van de cichorei verwerking, wat vroeger een surrogaat was voor koffie.

Damwâld - De Sûkerei, di t/m za 13.30-17.00 uur, 6 euro (kinderen van 6 t/m 12 jaar 2,50 euro), donateurs gratis

Klompzeilen, Vikingen, zeemeerminnen en schatzoeken

Ooit wel eens van klompzeilen gehoord? Vroeger maakten kinderen van een oude klomp een bootje om mee te spelen. Op deze manier leerden ze al een beetje zeilen. Ook nu worden er nog wel eens kampioenschappen klompzeilen georganiseerd. Bij het Fries Scheepvaart Museum kun je in de zomervakantie, tot en met 4 september, klompzeilen. De klompbootjes zijn al helemaal klaargemaakt, je hoeft ze alleen maar te water te laten in de museumvijver. Zoek de juiste windvlaag, of blaas eventjes heel hard, en kijk welke klomp het snelst gaat.

Zodra je uitgezeild bent kun je nog het ‘kindermuseum’ ontdekken. Ga ‘zeilen’ in een echte zeilschouw, test of je sterk genoeg bent om een skûtsje te trekken, verkleed je als Viking, speel een van de digitale games over scheepvaart of volg een speurtocht met zeemeerminnen en piraten of kom schatzoeken. Ook kun je met een kraskaart op zoek gaan naar alle letters uit het Scheeps-abzee. Bekijk voor je bezoek eventjes de website friesscheepvaartmuseum.nl/kindermuseum om een speurtocht uit te zoeken. Je kunt dan bij aankomst meteen van start.

Sneek - Fries Scheepvaart Museum, dagelijks 10-17 uur, activiteiten gratis; entree 0-5 jaar gratis; 6-18 jaar 4,50 euro; volwassenen 9,50 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu