Zomerse uitjes in Friesland voor de komende week: Paardendagen, wandelen, skutsjesilen, Veenhoop Festival en sneupen op de vlomarkt

Oudemirdumerklif. FOTO ROELOF BOS

Wandel over het Oudemirdumerklif, kom muziek luisteren op het Veenhoop Festival, kijk naar paarden en pony’s die hindernissen trotseren, bezoek een vlomarkt of kom skutsjesilen.

Zeventigste editie Veenhoop Festival

Het Veenhoopfestival viert dit jaar haar zeventigste editie van 29 juli tot en met 1 augustus. Onder het motto “Het beste van 70 jaar Veenhoop” is er een programma samengesteld dat het beste uit het buitenland met het beste uit Nederland en het beste uit Fryslân combineert. Vrijdagavond wordt er afgetrapt met Status Quo. De zaterdagavond wordt gevuld door onder anderen Miss Montreal en Di-rect.

De zondag staat in het teken van tribute bands zoals ABBA Fever en de Dirty Daddies en de Friese bands als de Hûnekop, Doelleazen en de Bountyhunters. De maandagavond is weer een Keltische avond, met als hoofdact The Dubliners. De avond wordt afgesloten door Scrum. Neem voor alle informatie over de route, het festival, de verblijfsmogelijkheden, line-up en ticketverkoop een kijkje op www.veenhoopfestival.frl.

De Veenhoop - De Veenhoop, vr t/m ma 20.30 uur, diverse prijzen

Paarden langs dorpen en hindernissen

Vanaf donderdag tot en met zaterdag kun je in Wâlterswâld de Paardendagen bezoeken. Op vrijdag komen er 150 aanspanningen plus honderden pony’s en paarden uit binnen-en buitenland aan de start om deel te nemen aan het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon. Deze dieren draven, galopperen en springen langs en over hindernissen in de dorpen Driezum, Wâlterswâld en Damwâld.

Op zaterdag, altijd de laatste zaterdag van juli, is traditiegetrouw de Boerendag te bezoeken in Wâlterswâld. Het programma van deze dag is zeer gevarieerd met vele attracties voor oud en jong.

Wâlterswâld - Evenemententerrein Foarwei, do t/m za 9-1 uur, 12,50 euro (kinderen van 12 t/m 17 jaar 8 euro), vr gratis

Wandelen over het Oudemirdumerklif

Het Oudemirdumerklif is een van de eerste natuurgebieden van Natuurmonumenten. Al in 1927 werd duidelijk hoe uniek dit gebied is. Het bijna buitenlands aanvoelend landschap herbergt vele planten- en diersoorten en heeft een bijzondere geschiedenis. Onder andere de twee ijstijden, de overgang van zout naar zoet water toen de Afsluitdijk werd aangelegd en het gebruik door vissers als Minne Minnes en zijn broer, hebben hun voetsporen in het landschap van het Oudemirdumerklif achtergelaten.

Samen met natuurkenner Gosse Haga en historicus Arnoud van de Ridder wandel je kriskras door het gebied op zoek naar deze sporen en hoor je de verrassende verhalen áchter de gebeurtenissen. Op natuurmonumenten.nl kan gereserveerd worden. Er vinden op zaterdag 30 juli, 6, 13 en 20 augustus nog wandelingen plaats.

Oudemirdum - Oudemirdumerklif, za 10 uur, 10 euro (kinderen van 4 t/m 12 jaar 5 euro), ledenprijs voor volwassenen is 7 euro en voor kinderen 3,50 euro

Vlomarkt in Makkinga | Advertentie

Al meer dan veertig jaar lang wordt in Makkinga de maandelijkse Vlomarkt gehouden. Van maart tot en met oktober wordt elke laatste zaterdag van de maand een openluchtmarkt georganiseerd waar iedereen allerlei spullen kan kopen en ook aanbieden. De Vlomarkt wordt ook wel eens het ‘Waterlooplein van het Noorden’ genoemd en is een van de grotere markten die nog geheel door vrijwilligers wordt geregeld.

De organisatie is in handen van Dorpsbelang Makkinga. Meer informatie en contactgegevens van de organisatie - voor iedereen die ook wel eens wat spullen wil aanbieden - is te vinden op dorpmakkinga.nl, onder het kopje Makkinga Vlomarkt.

Makkinga - Centrum, za 7.00-12.00 uur, gratis

Skutsjesilen vanuit Drachten | Advertentie

Al sinds de negentiende eeuw worden er wedstrijden Skutsjesilen georganiseerd. In die tijd werd met name gezeild als de boeren geen vracht hadden en de schippers een geldprijs konden winnen. Het is aan ene Lodewijk Meeter te danken dat de wedstrijdserie SKS nog bestaat. Toen het silen zou worden afgelast in 1953, stak Meeter hier een stokje voor; hij regelde voldoende boten zodat de wedstrijd kon doorgaan.

Dit jaar vindt de SKS Skutsjesilen weer plaats. Per boot komen de wedstrijden naar Grou op 30 juli, De Veenhoop op 1 augustus, Earnewald op 2 augustus en naar Terherne op 3 augustus. Alle wedstrijden starten vanuit Drachten. Opgeven voor de wedstrijd kan via 0512-512971.

Drachten - Ligplek t.o. Loswal 14, za en ma t/m wo 14 uur, 17,50 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu