Wil je meedoen aan de Verhalenavond? Daar is een aantal strikte spelregels aan verbonden

Wie mee wil doen aan de Verhalenavond, dient zich aan een aantal strikte spelregels te houden. Niet iedereen kan zo maar meer voor de vuist weg vertellen.

Huisarts Marjan Hoexum uit Sexbierum vertelt tijdens de aftrap van de Verhalenavond live haar verhaal voor publiek. In juni deed ze dat  online.

Huisarts Marjan Hoexum uit Sexbierum vertelt tijdens de aftrap van de Verhalenavond live haar verhaal voor publiek. In juni deed ze dat online. Foto Lucas Kemper

Donderdag in de Blokhuispoort tijdens de aftrap van de Verhalenavond – die vindt op 6 november plaats – vertelde artistiek leider Janneke de Haan vertellers in spe dat ze zich aan een aantal door haar opgestelde regels dienen te houden. Dat klinkt een beetje streng, maar is niet de bedoeling, zegt De Haan. ,,De regels zijn er niet om mensen af te schrikken, maar juist om ze te helpen een goed verhaal te vertellen.”

Anders dan vorig jaar, is de organisatie deze editie vooral op zoek naar persoonlijke verhalen. ,,Ik merk dat ik me veel meer aangesproken voel door mensen die iets over zichzelf vertellen’’, zegt ze. Nieuw is ook dat het vertellen van een verhaal aan tijd is gebonden. Een verhaal mag maximaal acht minuten duren.

Het virus

Die tijdslimiet is ingesteld, zodat bezoekers van de Verhalenavond beter kunnen plannen waar ze heen willen en vooraf al een route kunnen uitstippelen. De vorige edities was dat minder makkelijk, omdat verhalen in lengten nogal verschilden. Bovendien, in acht minuten moeten vertellers snel tot de kern komen van hun verhaal en kunnen ze toehoorders van begin tot einde beter geboeid houden, denkt De Haan.

Dit jaar is het thema Het virus. ,,Dat hoeft niet alleen over corona te gaan, maar ook over hoe iemand de lockdown heeft beleefd. Of misschien moest iemand wel een begrafenis bijwonen, hoe ging dat? Of misschien ben je wel gewoon de zolder gaan opruimen. Wat heeft iemand doorgemaakt? Dat wil ik wel weten.”

Dilemma

Er is nog een voorwaarde waar een verhaal aan moet voldoen: er moet een dilemma in zitten. ,,Kon ik wel naar mijn oma, of niet. Kon ik wel mijn zieke vader in het ziekenhuis bezoeken of toch niet. In Hollywood-films draait het alleen maar om dilemma’s. En dat boeit toch steeds weer.” De Haan vindt verder dat deelnemers beeldend moeten vertellen. ,,Dat er gedetailleerde voorbeelden komen. Dat spreekt meer aan dan algemeenheden.”

Tijdens de Verhalenvertelavond staan vooral de mensen in de zorg centraal. De Haan is onder meer in overleg met ziekenhuizen en huisartsenpraktijken over hoe de verhalen van de medewerkers verteld kunnen worden. Ook ambulancebroeders en medewerkers van zorgorganisatie Patyna doen mee. ,,Patyna wil heel graag ook het verhaal vertellen van het dilemma waarvoor de zorgmedewerkers staan. Zij zien bijvoorbeeld mensen vereenzamen. En wat is dan erger, eenzaamheid of corona?” Er zijn vier coaches die de zorg-vertellers zullen begeleiden.

Voorproefje

Afgelopen zomer was er online een voorproefje van de Verhalenavond. ,,Dat was leuk, maar het is toch niet hetzelfde als mensen bij elkaar kunnen komen.” Daarom wordt er vooralsnog vanuit gegaan dat er live wordt verteld. ,,Maar bij zorginstellingen gelden nog strenge regels. Mogelijk dat we daar naar buiten gaan.”

Vorig jaar waren er in de provincie 350 verhalenvertellers actief op meest uiteenlopende plaatsen. ,,We wilden een verdubbeling, maar dat zal wel moeilijk haalbaar zijn”, zegt De Haan eerlijk. Ze realiseert zich dat de drempel om mee te doen, is verhoogd nu er spelregels zijn. Geen nood, De Haan heeft een instructiefilmpje gemaakt met tips. En wie wil, kan ook ‘live’ begeleiding krijgen. ,,Als je met andere verhalenvertellers een groepje kunt vormen, dan sturen wij een coach.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur