Wat is er dit weekend te doen: zes tips voor de leukste uitjes in het Noorden

Ervaar Dark Sky Park Lauwersmeer. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Beleef de duisternis van Dark Sky Park Lauwersmeer vanuit de stad, neem een kijkje bij de open dag van Collectief Edelsmeden Leeuwarden, bewonder de lichtjesroute in Veendam, bezoek de winterfair in Orvelte, kom kijken naar kunstenaars in Doas of scoor handgemaakte cadeautjes.

Jubileum van Collectief Edelsmeden Leeuwarden

Geïnspireerd en vol energie door Leeuwarden Culturele Hoofdstad trok de organisatie van Collectief Edelsmeden Leeuwarden met een aantal edelsmeden eind 2018 de stoute schoenen aan. Ze startten een bedrijf met als doel de oude smederij van de Blokhuispoort nieuw leven in te blazen. Dat lukte met de opening in 2019 van Collectief Edelsmeden Leeuwarden.

Tijdens het Jubileumfeest van CEL ontmoet je edelsmeden en zie je sieraadexposities en demonstraties van handgraveren en edelstenen slijpen. Het Open Huis is zaterdag van 13 tot 18 uur gratis te bezoeken in Leeuwarden.

Twinkelende straten in Veendam

Twinkelende straten, sneeuwpoppen, kerstmannen, rendieren, prachtige sterren en andere creatieve kunstwerken. Na een succesvolle eerste editie in 2020 slingert er ook dit jaar weer een lichtjesroute door Veendam. Je kunt de route lopend, met de auto of fiets volgens.

Voor de ultieme beleving stap je op de paardentram die langs de hoogtepunten van de lichtjesroute rijdt. Alle routes zijn online te verkrijgen, maar kan je ook ouderwets op papier krijgen.

Neem een kijkje bij creatieve makers

In de Doas in Leeuwarden kun je zaterdag tussen 12 en 17 uur een kijkje nemen in de ateliers en werkruimtes van de makers die er werken. Beeldend kunstenaars, creatieve ondernemers en andere makers in het pand en uit de wijk laten je kennismaken met hun manier van werken.

Daarnaast kun je diverse workshops volgen of de expositie bezoeken die is ingericht met werken van fotografen in het pand.

Winterse sferen in Orvelte

In het monumentendorp Orvelte wordt dit weekend een winterfair gehouden. Bij de ingang verwelkomen sfeerhaarden je en komt de geur van dennengroen en glühwein je tegemoet.

Alle stands zijn verlicht en met smaak gedecoreerd.

Handgemaakte cadeautjes

Met de feestdagen in het vooruitzicht kun je zaterdag tijdens de Bazaar Welfare Handwerkgroepen de mooiste handgemaakte cadeautjes vinden. Bij de Veldkei in Havelte vind je warme sloffen, sokjes, poppen, tafelkleden en meer mooie hebbedingetjes.

Voor iedere portemonnee valt er wel iets leuks op de kop te tikken.

Ervaar Dark Sky Park Lauwersmeer in de stad

De donkere hemel kun je ook bekijken vanuit stad Groningen. Bij DOT kun je zaterdagmiddag vanuit het fulldome 3D-koepeltheater de duisternis van Dark Sky Park Lauwersmeer beleven. Kijkend naar de sterrenhemel nemen studenten Sterrenkunde je mee op reis door de wereld van sterren en planeten.

Boswachter Jaap Kloosterhuis neemt dan het stokje over en brengt je iets dichter bij huis, naar het Lauwersmeer en het bijzondere nachtleven daar.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda en lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu