Wat is er dit weekend te doen in het Noorden? Tien tips voor leuke uitjes

Street Art in Groningen. FOTO: NIELS KNELIS MEIJER

Op jacht naar de schat, je eigen boekenlegger maken, naar buiten met It Fryske Gea of genieten van indiepop. We hebben weer wat coronaproof uitjes voor je op een rijtje gezet.

Take Away hapjes ophalen bij verschillende restaurants

Ga lekker wandelen in Leeuwarden en smul onderweg van heerlijke gerechtjes. Dat is het idee achter de Take Away Wandeling . Dit is een wandeling georganiseerd door WijnSpijs langs vijf verschillende restaurants waarbij je bij elke deelnemend restaurant een Take Away gerechtje krijgt aangeboden.

Het is geen vaste route, je kiest zelf je route langs de restaurants. In de app vind je wel een suggestie voor de volgorde waarin je de restaurants kunt bezoeken. Je loopt met je eigen gezelschap op je eigen tempo. Vouchers schaf je aan via de website wijnspijs.nl en zijn in één weekend geldig op zaterdag en zondag tussen 12 en 17 uur.

De Take Away wandeling is niet alleen in Leeuwarden te wandelen, maar ook in vele andere steden. In Leeuwarden is de wandeling in ieder geval zaterdag en zondag te boeken.

Locked & Live concert bij Het Podium in Hoogeveen

De deuren van Het Podium in Hoogeveen zijn helaas nog even gesloten, maar dit betekent niet dat het poppodium stilzit. Samen met professionals uit de muziekindustrie houdt Het Podium namelijk Locked & Live livestreamconcerten .

Voor vanavond – vrijdag 14 januari - maakt de indiepopgroep Waltzburg hun opwachting in Het Podium. Morgen komen de punkrockers van Tusky langs en op dinsdag 25 januari zingt de Amsterdamse volkszangeres Sophie Straat haar levensliederen. Xander Vrienten sluit de Locked & Live XV Sessions op woensdag 26 januari af met niemand minder dan soulzangeres Shirma Rouse. Zij neemt topmuzikanten Nick Kroes, Darry Cigaar en Timothy Banchet mee naar Hoogeveen voor een ode aan The Queen of Soul: Aretha Franklin.

Zaterdag 29 januari verzorgt Poppunt Drenthe het laatste Locked & Live concert. Tickets zijn te koop via lockedandlive.nl. Je koopt daar een pay what you want-livestreamticket en alle inkomsten gaan rechtstreeks naar de artiesten.

Naar buiten met It Fryske Gea

It Fryske Gea heeft op haar website speciaal voor kinderen een pagina aangemaakt met buiten-doe-opdrachten. Zo kunnen zij dicht bij huis extra buitenplezier beleven.

Bij elke opdracht is een filmpje waarin Fokje van It Fryske Gea uitlegt wat je precies moet doen en natuurlijk waarom het zo leuk is. Kijk op itfryskegea.nl/in-de-natuur/kinderen/buiten-doe-opdrachten/ en ga lekker aan de slag.

Op jacht naar de schat

In de eeuwenoude binnenstad van Groningen valt meer dan genoeg te ontdekken. Met de uitdagende Schattenjacht-route van Speurroutes.nl ga je op avontuur langs diverse iconische plekken in de stad.

De route loopt onder andere langs hofjes, de haven, universiteitsgebouwen en het Noorder Plantsoen. Onderweg ‘kraak’ je diverse aanwijzingen om de locatie van de fictieve schat te vinden. De routes zijn geschreven voor volwassenen, maar ook kinderen vanaf circa zeven jaar beleven veel plezier aan het samen vinden en kraken van de clues.

De route is 3.3 kilometer lang en is verkrijgbaar via de website van speurroutes.nl en bij de Groningen Store (VVV) via Click&Collect.

Bad in ’t Bos voor diehards

Studio44 Verbeeldende Projecten in Dokkum houdt elke zondag tot en met half maart een winterse versie van Bad in ’t Bos: Bad in ’t Bos Diehards. Vanaf het Tolhuispark loop je naar het bos, waar je onder takken door kruipt of eroverheen klimt.

Je stapt door blubberige, natte greppels heen of zoekt een manier om erover heen te komen. Een leuke ontdekkingstocht voor de hele familie. Wel even aanmelden via [email protected]

Muzikale tour langs Street Art & Graffiti

In samenwerking met het Groninger Museum en Noordstaat neemt SPOT Groningen je mee op een multimediale en muzikale tour langs street art en graffiti in Groningen. Je kunt de route zowel wandelend (korte route) als per fiets (lange tour) afleggen.

Je komt langs kunstwerken die je misschien nooit eerder zijn opgevallen en hoort daarbij korte verhalen over de kunstenaars. De tours worden begeleid door een muzikale playlist samengesteld door Thijs de Vlieger van Noisia en Frank Post (ook bekend als Posij). Je kunt de tour op ieder gewenst moment en op elke plek starten met je eigen telefoon en oortjes. De sprekers die je hoort tijdens de audiotour zijn: Aileen Middel (als graffitikunstenaar bekend als Mick la Rock) en Rayvano Sabajo (rapper en spoken word artiest).

Slachtvisite behind the scenes

Peergroup maakt haar voorstellingen binnen de thema’s voedsel, energie, klimaat, grenzen en ongelijkheid. Voor het thema voedsel werd Slachtvisite ontwikkeld.

Slachtvisite , een voorstelling over onze voedselketen aan de hand van het leven van het ultieme kringloopdier het varken, werd voorafgegaan door een diner, waarbij een half varken werd geserveerd. Slachtvisite speelde in november 2021 in Burgum, Friesland en gaat, zodra de maatregelen dit toelaten, het land in.

Peergroup heeft naar aanleiding hiervan een korte film laten maken door Paul Engelsman. Hierin leggen ze uit waarom ze voorstellingen als Slachtvisite maken en hoe ze hierin een dialoog over voedsel op gang willen brengen. De film is te bekijken via https://vimeo.com/657745285.

Maak je eigen boekenlegger, tekenfilm of kloon jezelf

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen terecht bij de Biebfabriek Drenthe om aan de slag te gaan met vaardigheden en techniek. Aan de hand van diverse workshop materialen, die worden opgehaald bij de Biebfabriek Bende, gaan kinderen aan de slag met verschillende opdrachten.

Zo kun je bijvoorbeeld vanuit huis je eigen boekenlegger maken, een tekenfilm in elkaar zetten, jezelf klonen aan de hand van het programma PIXLR, je eigen dansfeest programmeren, een vulkaanuitbarsting maken of 3D printen zonder 3D printer. Via biebfabriek.nl/online-activiteiten is een lange lijst aan uiteenlopende en leuke thuisopdrachten terug te vinden.

Ontsnappen via geheime uitgang in Groningen

De stad Groningen kent bijzondere verhalen, zoals de verdwijning van Bommen Berend. In 1672 werd de criminele Bisschop gezocht maar hij wist, via een geheime uitgang, net op tijd uit de stad te ontsnappen. Sindsdien is niemand erachter gekomen hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra was geobsedeerd door het verhaal en heeft zijn leven lang gezocht naar die geheime uitgang. Hij kwam dichtbij maar het is hem uiteindelijk nooit gelukt. Aan de hand van zijn aantekeningen ga je met de Escape Tour Groningen ook opzoek naar de uitgang. Wie de uitgang binnen twee uur weet te vinden aan de hand van de aantekeningen van Sjoerd, wint de Escape Tour. Wie het extra snel weet te ontcijferen bemachtigt zelfs een plekje op de Escape Tour Wall of Fame van Groningen.

Teams bestaan uit twee tot vier personen en kunnen de route volgen wanneer ze willen. Meer informatie over de tour en opgave is te vinden op escapetours.nl/stad/groningen. De Escape Tour is ook in Leeuwarden en andere Nederlandse steden te beleven.

Op expeditie in de Oerpolder

Expeditie Oerpolder is een zo’n twee uur durende verhalentocht op de fiets van het Friese Workum naar It Heidenskip. Onderweg ontdek je via je smartphone een fascinerende wereld vol verhalen, anekdotes, geluiden en beelden uit deze streek van land, wind en water.

De fietsroute verbindt dertien luisterplekken, waar je bewoners ‘ontmoet’ die iets bijzonders hebben meegemaakt in deze oude drassige veenpolder. Ook hoor je verhalen van Hylke Speerstra, schrijver van het beroemde boek De Oerpolder . Je ervaart hoe het harde leven de boerengemeenschap in It Heidenskip gevormd heeft.

De fietsroute is 10 kilometer lang en in eindbestemming Brânburren maak je nog een korte wandeling. Je kunt op elk gewenst moment zelfstandig op pad. Expeditie Oerpolder wordt gratis aangeboden via de app van izi.TRAVEL. Meer info vind je op oerpolder.nl.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Alle hierboven genoemde evenementen zijn coronaproof en gaan dus door of kunnen op eigen gelegenheid worden ondernomen. Reserveer - waar nodig - wel van tevoren.

Nieuws

Meest gelezen