Wat is er dit weekend te doen in het Noorden? Tien tips voor leuke uitjes

Proefjes doen samen met het Universiteitsmuseum in Groningen. Foto: Shutterstock

Vandaag sluiten we 2021 af en vieren we dat we een nieuw jaar ingaan. Helaas nog steeds met allerlei coronamaatregelen, maar dat mag de pret niet drukken. Ook nu hebben wij weer een aantal activiteiten op een rijtje gezet die je nog wél kunt ondernemen. Uiteraard helemaal coronaproof.

Een wereld vol magie in Emmen

In Emmen zijn op ruim 50 locaties sensoren geplaatst, onder andere op de ruiten van winkeletalages, die een magisch moment geven. Door voor de sensor een speciale tovertak van de Magische toverboom te houden, kunnen kinderen dit magische moment oproepen: ze verlichten daarmee iets of zetten het in beweging.

Als zij de magische route volgen komen ze alles te weten over de magische boom die 100.000 jaar geleden tijdens de ijstijd is achtergebleven. De tovertakken zijn onder andere verkrijgbaar bij de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen voor € 2,95. Je krijgt er een magische wandelroute bij met daarin de exacte locaties waar je kan toveren. De route kan tot 9 januari worden gelopen.

Experimenteren en knutselen voor thuis

Heb jij ook zin om je in deze laatste dagen van de kerstvakantie bezig te houden met proefjes, experimenten en andere leuke knutselopdrachten? Het Universiteitsmuseum heeft allerlei activiteiten bedacht die je online kunt doen en je dus gewoon lekker thuis aan de slag kunt.

De experimenten zijn geschikt voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar en hebben verschillende thema’s uit de collectie van het Universiteitsmuseum. Daarnaast zijn de activiteiten opgedeeld in drie leeftijdscategorieën: 6 tot en met 8 jaar, 8 tot en met 12 jaar en 12 tot en met 14 jaar. Naast de experimenten vind je op de website van het museum ook kleurplaten en andere dingen om thuis te maken of te knutselen. Alle informatie vind je op rug.nl/museum/whats-on/for-children/experiments/ .

Decemberlicht, volg het blauwe lantaarnlicht door Leeuwarden

Met Decemberlicht brengt het duo Kroft&Smids licht in de donkere dagen door met projecties op verschillende plekken in de Leeuwarder binnenstad gebouwen om te toveren tot plekken waar verhalen worden verteld in woord of in beeld. Een gedicht op een kale muur, een mooi citaat op een monument, een gevel dat filmdoek wordt…

Kroft&Smids bestaat uit theaterregisseuse Karina Kroft en technisch vormgever Remko Smids. Toen alles stillag tijdens de eerste Corona-lockdown zijn zij zeventig avonden lang hoopgevende teksten op gebouwen in en om Leeuwarden gaan projecteren. Wat begon als een spontane actie werd een volwaardig project waar ook een boek van verschenen is. Het bleef niet bij deze projecties.

Zo maakte Kroft&Smids voor alle afleveringen van de documentaireserie Beklimmers van het vlakke lân van Omrop Fryslân een openingsleader. Ontwikkelden ze Praamverhalen, een audiovisuele boottocht met projecties op de kades en een verhaal dat je via koptelefoons hoort. Voor het negendaagse Groninger theaterfestival Jonge harten projecteerden zij iedere avond een tekst op een gebouw in de stad.

En realiseerden zij Decemberlicht , een lichtroute door de donkere straatjes van de Leeuwarder binnenstad. Volg tussen 16.30 en 22.00 uur het blauwe lantaarnlicht tussen het Oldehoofsterkerkhof en het Jacobijnerkerkhof en je stuit gegarandeerd op de twaalf bijzondere lichtbeelden.

Winterwandeling op eigen gelegenheid

Wat is er eigenlijk nog over van Veenhuizen uit de tijd van de Koloniën van Weldadigheid? Tijdens de door erfgoedgids Peter Bos uitgezette winterwandeling Wat is er nog over van het Pauperparadijs? wandel je langs die paar plekken die nog over zijn uit dat barre en wonderlijke tijdperk waarin voor het eerst in de hele wereld een nationaal project ter armoedebestrijding werd opgezet.

Je start de route van zo’n 8 kilometer bij Brouwerij Maallust waar je een pdf-bestand ontvangt welke is afgestemd voor gebruik op je telefoon. Een printbare versie wordt ook meegeleverd. De wandeling is inclusief een coffee-to-go. Je kunt de wandeling beginnen wanneer het jou past, maar van te voren reserveren is wel noodzakelijk. Dit kan via veenhuizenshop.nl.

De eerste vrouwen van de Rijksuniversiteit Groningen

Van de inschrijving van Aletta Jacobs in 1871 tot het hoogleraarschap van Tine Tammes in 1919: er zijn talloze verhalen te vertellen over vrouwen aan de Groninger universiteit. De speciale stadswandeling van de RUG bundelt een deel van deze verhalen. In het kader van het Aletta-jaar ging de RUG de samenwerking aan met historici Sanne Meijer en Iris van den Brand, beide alumni van de universiteit in Groningen. Zij maakten de stadswandeling die voor iedereen online beschikbaar is.

De stadswandeling in de binnenstad van Groningen neemt je mee naar negen locaties waar de geschiedenis ligt van vrouwen die grenzen verlegden en vastberaden de weg vrijmaakten voor de vrouwelijke studenten en wetenschappers van nu. Startpunt is het Academiegebouw, om vervolgens langs onder andere het bustebeeld van Aletta Jacobs en de Rechtenfaculteit naar het voormalig Botanisch Laboratorium te wandelen. Het Jantina Tammeshuis vormt het eindpunt van de wandeling.

De wandeling bedraagt 5,5 kilometer en zo’n anderhalf uur wandeltijd. Ga naar rug.nl/alettajaar om de stadswandeling gratis te downloaden.

Met je gezin of familie lekker naar buiten!

Maak een heerlijke wandeling door het natuurgebied de Rottige Meente en voeg een leuk spelelement toe. Namelijk een quiz waarbij je zelfs kunt strijden om de eerste plaats in het klassement. Je kunt de winterwandelquiztocht doen op een moment waarop het voor je zelf past (tot 9 januari). Je kunt starten in Munnekeburen of Nijetrijne. De exacte locatie krijg je wanneer je de winterwandelquiztocht bestelt.

Je loopt de route van 4,8 kilometer met behulp van een app. Op deze app zie je waar je heen moet en je krijgt hierop ook de quizvragen te zien. Deelname aan de route kost 9,95 euro per team en opgeven kan via https://wetlands-outdoor.nl/events/kerstquiztocht/

Podcast: Frida’s Liefdes

Frida’s Liefdes is de zesdelige podcastserie van het Drents Museum over de beroemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo. Frida had vele liefdes: haar schilderkunst, haar kleding, haar dieren, haar eigen spiegelbeeld, haar geliefde vaderland Mexico, haar strijd voor gelijke rechten en kunstenaar Diego Rivera.

Voor deze podcast gaat Cathelijne Blok, kunsthistoricus en oprichter van het feministisch kunstcollectief The TittyMag, in gesprek met diverse gasten die vanuit hun eigen perspectief kijken naar de liefdes van Frida Kahlo. In iedere aflevering schuiven andere gasten bij Cathelijne Blok aan en wordt er een schilderij van Frida Kahlo besproken door hoofdconservator Annemiek Rens.

De podcasts zijn te beluisteren via de website van het Drents Museum of via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Los een mysterie op in de auto

Stap samen met je gezin in de auto en rijd een route door de provincie Groningen waarbij je onderweg een mysterie oplost. Je kunt kiezen uit twee mysteries én twee routes met als startpunt Winsum of Loppersum. De Groninger Marenlandroute is 74 kilometer lang en de Groninger Dorpenroute 63 kilometer.

Onderweg stap je regelmatig uit om op zoek te gaan naar verstopte QR-codes. Hiermee los je het mysterie op. Het eerste mysterie gaat over de jonge Hertogin Alyze Loréne die in de gevangenis werd opgesloten. Velen hebben haar al geprobeerd te bevrijden, maar ze zijn helaas nooit ver gekomen. Lukt het jullie wel om de onschuld van Alyze te bewijzen?

Het tweede mysterie gaat over dilemma’s. Je wordt gebeld door een onbekende die je een specifieke opdracht geeft. Neem je de opdracht aan of niet? Waarschijnlijk niet, maar hoeveel keus heb je eigenlijk om de opdracht te weigeren? Slik, je zit er al in. Je belandt in een missie en je weet niet of de opdrachtgever wel te vertrouwen is…....

De routes variëren in prijs van 18 tot 22 euro en zijn te koop op de website scheurenspeur.nl.

Wandel door een mooi verlicht Assen

De binnenstad Assen schittert als nooit tevoren met de nieuwe wintersfeerverlichting. Muts op, handschoenen aan en geniet van een mooie wandelroute, die je langs talloze magische lichtjes brengt. Het gaat om gigantische lichtobjecten en unieke verlichte straten en bomen.

Aan de lichtjeswandeling is ook een lichtjesspeurtocht voor kinderen gekoppeld. Speur met het gezin door de stad en ontdek alle weetjes over de nieuwe wintersfeerverlichting. De route kan tot 16 januari 2022 gelopen worden. Een folder met kaart dient als gids en brengt je langs alle lichtobjecten en unieke verlichte straten en bomen.

De wandeling duurt minder dan een uur en kun je vanaf 13.00 uur ondernemen. Aan het einde van de middag als het donker wordt, is de wandeling natuurlijk het mooist. De folder is online te downloaden via https://ditisassen.nl/lichtjeswandeling-binnenstad-assen/ of (via een click en collect) op te halen bij de VVV Assen.

DIY Stadswandelingen

Omdat de persoonlijke rondleidingen van A Guide To Leeuwarden afgelopen jaar werden beperkt, hebben ze een aantal wandelingen uitgezet om zelf te doen. Echte do-it-yourself wandelingen. Ontdek historie, de mooiste street art en de kleinste inwoners van de stad. Onderweg krijg je tevens te horen waar je wat lekkers kunt halen. Naast de drie routekaarten door het centrum zijn er ook een aantal wandelingen door de wijken rondom het centrum.

Deze DIY street art wandelingen gaan langs beschilderde elektriciteitskastjes. Via de website van A Guide To Leeuwarden kun je de routes downloaden, printen en dan op eigen gelegenheid wandelen.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Alle hierboven genoemde evenementen zijn coronaproof en gaan dus door of kunnen op eigen gelegenheid worden ondernomen. Reserveer - waar nodig - wel van tevoren.

Nieuws

menu