Wat is er dit weekend te doen in Friesland: vijf tips voor leuke uitjes

De jongens van StukTV. FOTO STUKTV

Ontmoet de jongens van StukTV in Sneek, kom struinen op de vlooienmarkt in Bakkeveen of laat je creatieve kant zien in Pingjum. Weer volop leuke uitjes in Friesland dit weekend!

Kom alles te weten over Franeker

In een anderhalf uur durende wandeling leidt een stadsgids je langs diverse gebouwen en andere historische plekken in het mooie centrum van Franeker. Franeker is de hoofdstad van de gemeente Waadhoeke.

De stad telt 12.760 inwoners en is één van de Friese elf steden. De stadsgids vertelt, en beantwoordt vragen, waardoor je veel komt te weten over het heden en verleden van de stad. Je ontdekt plekjes die je nog niet kende. De wandeling begint bij Museum Martena en is te wandelen van maandag tot en met vrijdag in de maanden juni tot en met september. De stadsgids staat klaar om 14.00 uur; aanmelding vooraf is niet nodig.

Vlooienmarkt met zeer veel tweedehands goederen en curiosa

Geniet jij enorm van lekker struinen over een vlooienmarkt? Kom dan zaterdag naar Bakkeveen. Je vindt er curiosa, gebruiksvoorwerpen, kleding, gereedschap, speelgoed, antiek, boeken, platen, enzovoorts.

De markt begint ‘s ochtends bij zonsopkomst en duurt tot 13.00 uur. Parkeren, vlak naast de markt, kost één euro per auto, verder gratis toegang.

Pingjum bruist van de activiteiten

Dit weekend bruist Pingjum van de activiteiten. Vijftien kunstenaars exposeren op tien verschillende locaties in en rond het dorp. Er worden creatieve workshops voor kinderen georganiseerd en er zijn muziekoptredens.

Ook vinden de laatste uitvoeringen van het mini iepenloftspul ‘Einde van een klimaatactivist’ plaats en kan er een prachtige wandeling gemaakt worden langs de Kunst Kuier XL met meer dan 50 kunstwerken op 1,5 km. Kijk voor het programma op de website van Kunst achter Dijken.

Jongerenfestival VERS! neemt Sneek over

Flemming, StukTV, Fokke Simons en Jet van der Steen zijn zaterdag de hoofdacts op VERS!, het jongerenfestival van kunstencentrum Atrium en het Bolwerk. Daarnaast laat muzikaal talent uit Súdwest-Fryslân van zich horen op een van de podia in het Atrium/Bolwerk. Op het festivalplein kun je je vermaken met onder andere een racesimulator. VERS! begint om 19.30 uur en duurt tot middernacht.

Geniet van de zomer met allerlei activiteiten

Zaterdag viert openluchtmuseum De Sûkerei in Damwâld het feit dat het bijna midzomer is met een Zomerdag. Allerlei zomerse activiteiten worden er georganiseerd voor jong en oud. Zo is er voor de kinderen ondermeer magneetvissen, een springkussen en zijn er oud-Hollandse spelletjes.

Een kok bereidt buiten zomerse gerechten en een kunstenaar laat zijn creaties zien van aangespoeld hout. Er zijn gratis ritjes door de natuur van het naastgelegen bos met paard en wagen. Alle vrijwilligers zijn gekleed in kledij van vroeger. Je bent van harte welkom tussen 13.30 en 17.00 uur.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu