Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Reinier Paping. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kom appels en peren vergelijken op de Appeldag, maak botanische prints tijdens een workshop, duik in het verhaal van elfstedenheld Reinier Paping, beleef de Friese Wouden of leer meer over de geschiedenis van hout en graan in Nederland.

Appeldag bij de Tropische Kas

Het terrein rond De Tropische Kas in Beetsterzwaag is zaterdag het decor van de jaarlijkse Appeldag en streekmarkt. Kenners van de verschillende appel- en perenrassen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden op het gebied van het snoeien van vruchtbomen en het herkennen van het soort appel of perenboom.

Op de markt staan verschillende kramen waar onder anderen appels, peren, groenten, noten, honing, kaas, jams en gedroogde kruiden worden verkocht. Verder is er een lezing over Bokashi compostering, demonstratie bloemschikken en een workshop Didgeridoo spelen. Het evenement is van 10 tot 16 uur te bezoeken.

Botanische prints uit de tuin

Met de workshop Plukken en Drukken maak je kennis met een ambachtelijke grafische druktechniek waarbij je gebruik maakt van een ARTEL drukpers. Je maakt kennis met de natuurdruk; een techniek die door verschillende botanici werd gezien als de beste manier om authentieke, wetenschappelijk verantwoorde afbeeldingen van planten te maken.

Met de materialen, die je eerst gaat plukken uit de tuin rond het atelier van Kleine-Lijn in Blije, ga je namelijk een natuur print maken. De workshop is zaterdag te volgen van 10 tot 12.30 uur. Opgeven kan door te bellen naar 06-29173519 of te mailen naar info@kleine-lijn.nl .

Beleefwandeling door de Friese Wouden

Kom zaterdag naar de Friese Wouden om vijf kilometer de Beleefwandeling mee te maken. Drie Friese Soroptimistclubs organiseren de beleefwandeling door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden om geld in te zamelen voor het beplanten van een houtwal in het karakteristieke coulissen landschap.

Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Landschapsbeheer Friesland. Om 12 uur verzamelt iedereen zich op de boerderij van Pier Jan Boersma aan de Seadwei 3 in Eastermar. Hierna volgt een lunch met uitleg van de boer over zijn bijdrage aan het landschapsbeheer van de Friese Wouden en vervolgens een wandeling in groepen onder leiding van een Soroptimist. Onderweg krijg je uitleg over het landschap. Aanmelden kan via Frieslandnoord@soroptimist.nl .

Hout en de geschiedenis van Nederland

Nederland is al sinds de late middeleeuwen afhankelijk van een regelmatige aanvoer van graan en hout uit Noord- en Oost-Europa. Zonder de aanvoer van deze producten was de economische bloei van de Gouden Eeuw niet eens mogelijk geweest. Het hout kwam hoofdzakelijk uit Noorwegen, Duitsland en het Oostzeegebied. Het meeste werd in houtzaagmolens in de Nederlanden verwerkt, waarna het een weg vond in de scheepsbouw en de nijverheid.

In 2018 werd een historische manifestatie georganiseerd waarin deze houtvaart even tot nieuw leven werd gewekt. Een karavaan van oude schepen bracht hout naar De Rat, een houtzaagmolen bij IJlst. Zaterdag organiseert de Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy een symposium over deze bedrijfstak uit de geschiedenis. Aanmelden voor de lezing kan tot vrijdag 7 oktober via de website van de Fryske Akademy.

Het verhaal van Reinier Paping

Op 18 januari 2023 is het precies zestig jaar geleden dat de twaalfde Elfstedentocht werd verreden, de zwaarste in de reeks tochten en daarom ‘de Hel van ‘63’ genoemd. Zaterdag is in Theater Sense in Dokkum de persoonlijke documentaire Zo vrij als een vogeltje te zien over de winnaar van deze editie, Reinier Paping.

Hij overleed op 20 december 2021 op 90-jarige leeftijd. Vlak daarvoor maakten documentairemakers Ramon Hoogerhuis en Evert Haagsma nog een persoonlijke documentaire over deze schaatser.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu