Wat is er dit weekend te doen in Friesland: vijf tips voor leuke uitjes

Bourgondisch Beetsterzwaag. FOTO BOURGONDISCH BEETSTERZWAAG

Proef van al het lekkers op Bourgondisch Beetsterzwaag, bezoek de pompoenmarkt in Bitgummole, beleef de allereerste Museumnacht FRL, neem een kijkje in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog of ga mee op spinnensafari.

Cultureel en culinair genieten in Beetsterzwaag

Het Lycklamapark in Beetsterzwaag is zaterdag en zondag een festivallocatie van formaat tijdens de vijfde editie van het culinair- en cultureel festival Bourgondisch Beetsterzwaag . De vele foodtrucks zorgen voor een mooie mix aan (wereld)smaken, kookstijlen, vlees, vis en vegetarische happen. Van Indonesisch tot Surinaams en van BBQ tot vitaminerijke smoothies, mooie wijnen en bijzondere bieren.

Voor de jonge bezoeker is er weer de Slurpie’s kinderbar met lekkernijen, kan er worden geknutseld en mag er naar hartenlust worden gespeeld in het Funpark. De muzikale line-up bestaat dit jaar uit maar liefst tien bands en muzikanten in diverse stijlen en genres. Van akoestisch tot piratenmuziek en van vaderlandse glorie tot rockabilly.

Pompoenen en kallebassen in alles soorten en maten

Het terrein van Tikk Dagbesteding in Bitgummole is zaterdag weer het decor voor de jaarlijkse pompoenmarkt . Naast de kraampjes met vele pompoenen en kalebassen, kun je er ook terecht voor streekproducten, keramiek, tuindecoratie, sieraden, thee en meer..

Ook zijn er demonstraties, workshops en kinderactiviteiten en is er live muziek van onder andere Rapapa en The Bankrupt Boys. In de tuin zijn er hapjes van de BBQ, pompoencake, soep, koffie, thee of een biertje te verkrijgen.

Ben jij klaar voor Museumnacht FRL?

Friesland beleeft zaterdag haar allereerste Museumnacht FRL : twintig musea openen na sluitingstijd hun deuren. In de musea vind je een avontuurlijk en spannend programma van muziek, kunst, sprekers en verhalen, met als centraal thema ‘De nacht is onze speeltuin’. Van nachtelijke tentoonstellingen en performances tot een silent rave, verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen en sterren kijken.

In het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek kun je bijvoorbeeld op Blind Date met een museumstuk, in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden kun je wegdromen bij een ligconcert van ZEA en in Museum Joure kun je mee met een theatrale Ghost Walk. Op museumnacht.frl vind je een overzicht van de deelnemende musea en hun activiteiten.

Bunker Koehoal opent zijn deuren

De Bunker Koehoal aan de Sédyk in Tzummarum is onderdeel van de Atlantic Wall, en is gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Het educatiecentrum opent zowel zaterdag als zondag haar deuren voor publiek . In vitrines zijn verschillende voorwerpen uit de oorlogstijd te zien. Veelal is er sprake van zaken die door de Duitsers werden gebruikt, het was immers een Duitse bunker.

Daarnaast is op panelen de rol van de bunker in de luchtverdediging zichtbaar gemaakt. Speciaal voor deze open dagen is er een kleine expositie ingericht met miniaturen van voertuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. De bunker is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

De spinnen van het Drents-Friese Wold van dichtbij bekijken

Even lekker naar buiten dit weekend? Ga dan zondag mee op spinnensafari bij Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha. Spinnen, groot en klein, hebben allemaal hun aardigheden en eigenaardigheden.

Tijdens deze spinnensafari kun je de spinnen van veraf, maar ook van heel dichtbij bekijken. Zo kom je erachter dat ook deze beestjes eigenlijk best heel leuk kunnen zijn. Een leuk uitje voor het hele gezin. Je kunt je opgeven via de site van Staatsbosbeheer .

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu