Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Turfvaartdagen Appelscha. Foto: Archief Uitservice

Struin over de Mini Simmer Fair in Stiens, kraak de kluis van het Fries Landbouwmuseum, luister naar singer-songwriters in de Prinsentuin, neem een kijkje bij de Theun de Vries-boekendag in Feanwâlden of bezoek de Turfvaartdagen in Appelscha.

Struinen over de Mini Simmer Fair

In de tuin van Anne-Famkes Pleats in Stiens is zondag van 11.00 tot 18.00 uur een fair met vijftien kramen waar unieke, vaak zelfgemaakte en lokale producten worden verkocht.

Een greep uit de standhouders: unieke slippers gemaakt van 100% natuurlijk rubber, handgemaakte stenen hartjes, ambachtelijk gemaakte houten producten, klokken van vinyl, felgekleurde kaarsen, alles voor de baby, unieke poppenkleertjes, spoorbier en nog veel meer. Tijdens de fair is er livemuziek van Koester en zijn er hapjes en drankjes.

Kraak de kluis van het Fries Landbouwmuseum

Wil jij de kluis van het Fries Landbouwmuseum kraken? Doe dan een speurtocht, los acht opdrachten op en vind de juiste code. Het museum in Leeuwarden biedt allerlei leuke doedingen die bij de expositie 100% WOL passen. Leer waar wol vandaan komt, wat ervan gemaakt wordt en ga er zelf mee aan de slag.

Op dijken en in weilanden zie je de schapen lopen. Hun wol wordt meestal niet meer gebruikt en dat terwijl het een natuurlijk materiaal is met unieke eigenschappen. Toch wordt de meeste wol van 800.000 Nederlandse schapen als afval verscheept of eindigt het in de verbrandingsoven. De expositie 100% WOL laat de geschiedenis én de toekomst van wol zien als waardevol materiaal voor industrie, in de bouw, voor nieuwe ontwerpers en iedereen die bij wil dragen aan een duurzame wereld.

Prinsentuinconcert: Troubadour Treffen

Ook dit jaar staat de Prinsentuin in Leeuwarden weer bomvol singer-songwriters. Zondag is er een programma met T A M A R, Orion Walsh, Joe Buck en Jankobus Seunnenga. T A M A R bijt het spits af en maakt poëtische popliedjes met verhalen over het alledaagse. Zanger en bereisde troubadour Orion Walsh uit Nebraska (USA) brengt een ode aan al het moois dat onze wereld te bieden heeft.

Met muziek vol eerlijkheid en emotie schrijft en zingt Joe Buck liedjes die puur en dicht bij het hart zijn. Vorig najaar was hij als jongste kandidaat te zien bij het tv-programma Beste Zangers. Woordkunstenaar Jankobus Seunnenga brengt al sinds de jaren tachtig elpees, singles en cd’s. De winnaar van de Ina Dammanprijs 2022 komt nu met zijn dichtbundel Slijp Steen, met onder meer gedichten op muziek.

Theun de Vries-boekendag

Tijdens de Theun de Vries-boekendag in Feanwâlden houdt cultureel centrum De Schierstins zaterdag een boekenmarkt en taxaties van diverse voorwerpen uit de prehistorie tot en met de 20ste eeuw. De traditionele boekenmarkt wordt gehouden tussen 10.00 en 17.00 uur, rasverteller Douwe Kootstra vertelt volksverhalen van over de hele wereld en er is muziek van een klarinetgroep. Tussen 10.00 en 15.00 uur zijn allrounder Lútzen Haak en archeoloog Evert Kramer aanwezig om diverse voorwerpen te taxeren.

Als je de Theun de Vries-boekendag bezoekt, zijn er ook nog een aantal exposities te bekijken: de textielexpositie Leven in de Tuin met vijvers, planten en insecten van textiel, het historische Het laatste Friese torenkasteel en de Theun de Vries-kamer, waar het oeuvre van de in 1907 in Feanwâlden geboren schrijver te zien is.

Turfvaartdagen aan de Vaart in Appelscha

Na vier jaar afwezigheid zijn de Turfvaartdagen weer terug in Appelscha. Van vrijdagavond tot en met zondag ga je terug in de tijd in dit middelpunt van het Drents-Friese Wold en proef je de sfeer van vroeger.

Vrijdagavond is de intocht van schepen, zaterdag zijn er veel kinderactiviteiten en op zondag zijn er naast Oudhollandse spellen en radiografisch bestuurbare modelboten ook tjalken en een palingverkoop. Bekijk authentieke schepen uit het hele land, waaronder museumschepen, opduwers, skûtsjes, pramen en sleepboten. Je kunt daarnaast levende standbeelden, straattheater en foodtrucks verwachten.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu