Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Ontdek de natuur vlakbij Leeuwarden met een natuurgids. FOTO IT FRYSKE GEA

Bekijk cabaret met je tenen in het zand, wandel of fiets de Klei Kunst en Route, kom met treinen spelen in Sneek, fiets mee met de Schierstins-fietstocht in het kader van Arcadia of struin over de Grutte Wielen met een gids.

Klapstoelkabaret met je tenen in het zand

Klapstoelkabaret werd opgezet tijdens de coronaperiode door het Korthals Stuurman Theaterbureau. Deze vorm van theater biedt een uitklapbaar pop-uppodium dat overal kan worden neergezet. Tot en met zaterdag kun je theater kijken op Terschelling met je tenen in het zand.

Aan zee bij Strandhotel Terschelling in Formerum zijn elke avond op een buitenpodium optredens van telkens twee artiesten uit de Klapstoel-selectie te zien, die bestaat uit cabaretiers die stuk voor stuk al festivals en prijzen wonnen. Op vrijdag en zaterdag zijn Anne Neuteboom en Musa te zien op het podium.

Klei Kunst en Route in Dokkum, Bornwird en Raard

Op de Klei Kunst en Route kun je genieten van keramiek die wordt tentoongesteld op mooie en verrassende locaties in Dokkum, Bornwird en Raard. De route brengt je door de stad en voert je ook door het landelijke buitengebied. De route van ongeveer 15 kilometer is zowel te wandelen als te fietsen, maar je kunt ook gewoon de auto pakket. Onderweg zie je keramiek die is gemaakt door bijna dertig keramisten uit heel Nederland.

Per tuin zijn er ongeveer 3 keramische objecten tentoongesteld; soms in het gras, soms op sokkels. In het park van de Bonifatiuskapel is er werk te zien van alle deelnemende keramisten. De locaties kun je herkennen aan een banner of vlag met het logo van de route, met daarbij een keramieken pot met een Friese vlag. Routekaarten zijn verkrijgbaar bij Atelier KleiTaal in Raard en in Dokkum bij Adiantum Keramiek, Pottenbakkerij Grûn, TIP in Museum Dokkum en bij de Bonifatiuskapel, op kleikunstenroute.nl is meer informatie te vinden.

Speelparadijs en KidsProject

De zomervakantie duurt nog ongeveer een maandje. Het station van Sneek is voor de gelegenheid omgebouwd met het KidsProject, met een grote houten treinbaan. Dit is ook nog eens de grootste van Nederland. Meer dan honderd houten treinen, wagons en bruggen staan op lage tafels om mee te spelen.

Genoeg voor uren speelplezier. En er is ook een leuke speurtocht door het museum. Iedereen met een geldig kaartje voor het Modelspoor Museum heeft toegang tot het project en kan naar hartenlust komen spelen.

Arcadia in de Wâlden

De jaarlijkse Schierstins-fietstocht staat dit jaar in het teken van Arcadia, het vervolg op de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. De route van ongeveer veertig kilometer lange route gaat langs twee open tuinen, een landgoed en een park.

De starttijd is van de fietstocht vanwege de warmte een uurtje vervroegd; starten kan tussen 9 en 13 uur vanaf de Schierstins aan de Haadstrjitte in Feanwâlden. De eindtijd is 17 uur.

Ontdek de natuur vlakbij Leeuwarden met een natuurgids

Natuurgebied de Grutte Wielen ligt op steenworp afstand van Leeuwarden. Het belangrijke vogelgebied bestaat uit meertjes, riet- en zeggenmoerassen, natte graslanden en twee eendenkooien. De overgangen van hoge naar lage delen, van zand naar veen en van land naar water, zorgen voor veel afwisseling. In dit gebied grazen Exmoorpony’s, die ervoor zorgen dat het terrein open en gevarieerd blijft en het gras kort gehouden wordt.

Het korte gras en het kleine laagje water dat in bepaalde delen staat, maken het een ideaal gebied voor kolganzen en smienten. Wandel met een natuurgids door deze natuur en leer alles over de natuurverschijnselen in deze tijd van het jaar. Aanmelden kan tot vrijdagmiddag 15 uur via www.itfryskegea.nl.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu