Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Pop-up theetuin. FOTO SHUTTERSTOCK

Speurtocht Kees Koolmees, pop-up theetuin in Damwâld, Bildtse Rembrandtmarkt, rondleiding stadhuis Leeuwarden en zomeractiviteiten bij De Sûkerei: vijf tips voor leuke uitjes in Friesland.

Rondleiding door monumentaal stadhuis

Iedere vrijdag in augustus kun je deelnemen aan een rondleiding door het monumentale stadhuis van Leeuwarden met zijn 16de eeuwse kelder en rijk gedecoreerde burgemeesterskamer. De rondleiding duurt zo’n vijf kwartier.

Je kunt je opgeven via historischcentrum@leeuwarden.nl of 058-2332350. In het weekend kan het alleen telefonisch. De rondleiding start om 14.00 uur en deelname kost 3,50 euro.

Bildtse Rembrandtmarkt in St. Annaparochie

Op de plek waar Rembrandt van Rijn in 1634 met Saskia Uylenburgh trouwde, vindt aanstaande zaterdag de Bildtse Rembrandtmarkt plaats. Tientallen sfeervolle kraampjes met kunst, antiek, curiosa en boeken staan rondom de Van Harenskerk in Sint Annaparochie.

In de grote tent kun je voorwerpen laten taxeren door deskundigen die vertellen of het kunst of kitsch is. De muzikale omlijsting wordt net als vorig jaar verzorgd door muziekgroep Datura. Verder geeft Jelke Piter Reitsma een demonstratie/workshop pottenbakken en kun je op de foto met de Vaandeldrager, het beroemde schilderij van Rembrandt. Ook lopen Rembrandt & Saskia zelf ook in levenden lijve op deze sfeervolle markt rond, samen met andere Gouden-eeuwse personages. Op rembrandtmarkt.nl is meer info te vinden over het hele programma.

Zomeractiviteiten bij De Sûkerei

In de zomervakantie is er voor jong en oud van alles te doen en te beleven bij museum De Sûkerei in Damwâld. Kinderen kunnen samen met hun ouders, pake’s of beppe’s speuren met een fotopuzzeltocht over het museumterrein. Zoek de letters, vul het woord in en ontvang na afloop een verrassing.

Of kom oudhollandse spelletjes spelen, zoals hinkelen, touwtje springen, steltlopen, sjoelen en meer. Ook is er een rondleiding waarmee je nog meer komt te weten over vroeger. In de oude cichoreidrogerij wordt het verhaal verteld van de cichorei verwerking, wat vroeger een surrogaat was voor koffie.

Speurtocht Kees Koolmees

Tijdens een leerzame speurtocht in het bos ontdekken kinderen zondag in Appelscha van alles over het leven van de koolmees. Wat eet een koolmees eigenlijk? En waar slaapt hij? Aan het einde van de speurtocht ga je een nestkastje timmeren, met hulp van de vrijwilligers.

Zo kan de koolmees ook bij jou thuis een nestje maken. Kom met je (groot) ouders naar het Buitencentrum en doe mee. De kosten zijn voor de speurtocht en inclusief zelf een nestkastje timmeren. Er is een vrije inloop tussen 11.00 en 15.00 uur.

Pop-up theetuin in Damwâld

In de tuin van de Doopsgezinde Kerk in Damwâld wordt zaterdagmiddag een theetuin georganiseerd. Onder de bomen kun je genieten van een kopje koffie of thee met een stukje zelfgemaakte cake en kun je ongedwongen met elkaar in gesprek gaan of genieten van de buitenlucht.


Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu