Zomerse uitjes in Friesland voor de komende week: vijf tips

ZomerMaakfabriek in Museum Joure. FOTO MAARTJE ROOS

Kindermiddag in De Alde Feanen, Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld, kinderactiviteiten in Museum Joure, een rondleiding door de tropische kas of lekker shoppen in authentieke winkeltjes. Ook deze week hebben we weer vijf tips op een rijtje gezet.

Word jij de Freek Vonk van De Alde Feanen?

Mama’s en papa’s van jonge avonturiers opgelet! It Fryske Gea organiseert voor kinderen vanaf 8 jaar vrijdag een jeugdmiddag waarbij de zintuigen op scherp staan én de natuur volop leeft. Gegarandeerd natuurplezier in Nationaal Park De Alde Feanen!

Hoe deze middag eruit ziet? Je start met het onderdeel ‘waterdiertjes’. Leer kijken naar wat er onder water leeft, superleuk en leerzaam! Daarna staat een begeleider van de survivalbaan klaar om de oversteek naar het survivaleiland te maken. Hier kan volop worden geslingerd en gebalanceerd op het parcours van touwbanen. Slaag jij erin om droog over de 12 meter brede sloot te komen? We zullen het zien. Meedoen is gelukkig belangrijker dan winnen, dus neem voor de zekerheid reservekleding mee. Interesse? Meld je uiterlijk donderdagmiddag tot 15.00 uur aan via itfryskegea.nl. Komt deze vrijdag je niet uit? Niet getreurd, op 5 en 12 augustus kun je in de herhaling.

Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld

Tot en met zaterdag kun je in Wâlterswâld de Paardendagen bezoeken. Op vrijdag komen er 150 aanspanningen plus honderden pony’s en paarden uit binnen-en buitenland aan de start om deel te nemen aan het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon. Deze dieren draven, galopperen en springen langs en over hindernissen in de dorpen Driezum, Wâlterswâld en Damwâld.

Op zaterdag, altijd de laatste zaterdag van juli, is traditiegetrouw de Boerendag te bezoeken in Wâlterswâld. Het programma van deze dag is zeer gevarieerd met vele attracties voor oud en jong.

Kijken met de blik van een kunstenaar

De hele zomervakantie staat in Museum Joure iedere dag de ZomerMaakfabriek klaar. Dat is een doe-programma voor kinderen van zo’n 6 tot 14 jaar, met als thema ‘Kijk met de blik van een kunstenaar’. Het programma bestaat uit verschillende korte doe-activiteiten, in de museumpanden en buiten in de tuin en langs de kades. Ook leuk bij mooi weer.

Tijdens de ZomerMaakfabriek wordt je uitgedaagd om met de blik van een kunstenaar te kijken. Wat dat betekent? Kijk met al je zintuigen aan. Met emotie en ratio tegelijkertijd. Of bekijk de wereld juist eens vanuit een heel andere dimensie. Je laat je met je kunstenaarsblik verwonderen en inspireren en gaat natuurlijk ook lekker zelf aan de slag, in het museum of lekker buiten in de museumtuin. Heel realistisch of juist abstract, met metaal en papier of met met bladeren en plastic. Je kunt er je eigen draai aan geven.

Wil je meedoen aan De ZomerMaakfabriek, boek dan online tickets voor het museum. Je hoeft voor De Maakfabriek geen aparte ticket te kopen (een gewoon kinderkaartje is voldoende) en ook geen toeslag te betalen. Houd er wel rekening mee dat kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene het museum kunnen bezoeken.

Een kijkje in een tropische kas nemen

Zondag wordt er een rondleiding gegeven door de Tropische Kas in Beetsterzwaag. Deze is te vinden op het terrein van het Lycklamahûs. Je wordt meegenomen in de verhalen van de rondleider, zij voert je mee de geschiedenis in, de geschiedenis van dit complex dat in het bezit is geweest van de adellijke familie Lycklama à Nijeholt.

Deze familie nam op haar reizen naar verre warme landen steevast planten mee terug. Planten, die in het koude Friesland, speciale huisvesting nodig hadden om te overleven. Een tropische kas werd gebouwd. Vroeger was er een tuinman in dienst van de familie. Nu worden de planten verzorgd door meerdere vrijwilligers. De rondleiding start om 13.00 uur.

Lekker shoppen in authentieke winkeltjes

In de Noord-Friese Winkeltjesroute zijn de meest bijzondere winkeltjes van de streek opgenomen. Het betreft ateliers, brocante- en cadeauwinkels met een gezellige sfeer, waar je ook nog persoonlijk geholpen wordt. Vergeet de winkelketens van de grote stad. Trek er zaterdag op uit met de auto of fiets (60 km) en ga op ontdekking langs de Noord-Friese Winkeltjesroute.

Bij de deelnemende winkels kun je een routekaart krijgen op zakformaat. Achterop de routekaart vind je een stempelkaart. Bij elke deelnemende winkel krijgt je een stempel en als de stempelkaart vol is, kun je deze inleveren bij een van de deelnemende winkeliers en ontvang jeeen kleine attentie. De routekaart is ook te downloaden via de site noordfriesewinkeltjesroute.nl. De winkeltjes zijn zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu