Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Flinke Flea Market. FOTO MAARTEN VAN DER WAL

Bezoek de Flinke Flea Market, bewonder of bemachtig kunst in Leeuwarden of ontdek meer over Eva Jinek en haar boek ‘Droom groot’.

Vrij spelen tijdens het Harmonicafestijn

Alles in en rondom openluchtmuseum de Spitkeet in Harkema staat zaterdag in het teken van harmonicamuziek. Het instrument, in de omgeving beter bekend als de trekzak, is iets wat vroeger veel in de armere streken werd gebruikt bij bruiloften en feesten, maar ook werd er veel door de mensen thuis op gespeeld.

Het Harmonicafestijn van zaterdag wordt georganiseerd door de Loekpoedels, bekend van het Balgendag in de Lantearne te Surhuisterveen. Op het terrein en in het museum kan men muziek maken zoveel als men wil. Bij dit gebeuren is er geen open podium, zoals bij de vele harmonicadagen, maar is het alleen vrij spelen met harmonica (trekzak), Steirische harmonica of accordeon.

Eten, muziek en workshops in Bontebok

Op het evenemententerrein aan de Eerste Compagnonsweg 38A vindt zaterdag in Bontebok een foodfestival en streekmarkt plaats. Diverse foodtrucks, een streekmarkt, kinderactiviteiten en een podiumprogramma met muzikanten en bands als Vangrail en DJ MrBeatz brengen meer dan genoeg sfeer naar Bontebok.

Ook zijn er workshops Djembe, jam maken en knutselen en vindt er een wandel- en brommertocht plaats. De kaartverkoop gaat via www.bontebok2022.nl.

Kunst op het Wilhelminaplein

Zaterdag wordt het Wilhelminaplein in Leeuwarden omgetoverd tot een grote galerie. Maar liefst 75 kunstenaars zijn van de partij om hun werk te laten zien en te verkopen aan het publiek.

Omdat het aantal kunstenaars zo groot is heeft de organisatie besloten om dit jaar alleen de beeldende kunst naar voren te schuiven. Zo komen bijvoorbeeld keramiek, beelden, fotografie en schilderijen nog beter uit de verf.

Eva Jinek over haar boek ‘Droom Groot’

Auteur en presentatrice Eva Jinek is zaterdag te gast bij het Posthuis Theater in Heerenveen. Ze gaat op het podium het gesprek aan over haar boek Droom groot , dat bestaat uit een serie bijzondere interviews met vrouwen die Jinek bewondert en als rolmodel ziet. Jinek sprak voor haar boek met mensen waar ze tegen opkijkt, die uitzonderlijk presteren en die bereid zijn om te vertellen welke strijd daaraan vooraf ging.

Het boek bevat portretten van bekende en minder bekende mensen zoals Carry Knoops, Naz Kawan, Merel Westrik, Angela Maas, Rianne Letschert en Eva’s moeder Radana. Jinek wordt geïnterviewd door programmeur Cecile Steenwijk van Bibliotheken Mar en Fean.

Sneupen in het weiland van de Flinkefarm

Op zoek naar mooie oude vintage spullen voor bijvoorbeeld je nieuwe huis? Bezoek dan zondag de Flinke Flea Market op het terrein van de Flinkefarm in Hemelum. Het is de markt waar je in het weiland weer kunt schatzoeken tussen de spullen van anderen en je slag kunt slaan. Of misschien heb je zelf wel mooie oude vintage spullen die je wilt verkopen. Die stoel waar je al meer dan vijf jaar niet meer op hebt gezeten, kan namelijk een supervondst zijn voor iemand anders.

Om een plekje op de markt als verkoper te bemachtigen kun je een mailtje sturen naar claartje@itflinkeboskje.nl. Wil je alleen komen sneupen? Dan is het niet nodig om je aan te melden. Je kunt tussen 10.00 en 16.00 uur op het terrein, wel tegen een kleine vergoeding.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.


Nieuws

menu