Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Museumdag. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Knuffel een alpaca, reis terug in de tijd op de boerderij of bezoek een mini-festival in de hooischuur.

Alles over bijen op de bijenmarkt

Bij Passiflora in Drachten wordt zaterdag een bijenmarkt gehouden. Op de markt is er iemand van de Bijenbrigade aanwezig om uit te leggen hoe zwaar de wilde bijen het hebben en wat je als mens kunt doen om de bijen te helpen. Ook zijn er twee imkers die alle vragen beantwoorden omtrent de honingbij en het houden van bijen.

Er zijn bijenkasten aanwezig om te bekijken. Als je hierdoor geïnspireerd bent geraakt om meer bloemen in je eigen tuin te zetten dan kun je tegen een kleine vergoeding zaadbommetjes maken van biologisch bloemenzaad en kun je kaarsen rollen van bijenwas.

Hielper Jaarmarkt vol kraampjes en kleedjes

Een deel van de karakteristieke straten van Hindeloopen word zaterdag omgetoverd tot een podium voor Hielper Jaarmarkt. Deze markt biedt de mogelijkheid om producten te bekijken en kopen van meer dan dertig standhouders. Naast de kraampjes is er ook een kinderkleedjesmarkt waar kinderen hun leukste spulletjes kunnen uitstallen en voor wat extra spaarcentjes kunnen verkopen.

Ook kom je met een bezoek aan de markt demonstraties van oude ambachten tegen en wordt er sfeer gemaakt met muziek door het Shanty- en folk koor de Bakhústerheech Sjongers.

Alpaca’s knuffelen, koeien spotten en rondcrossen op de skelter

Tijdens de open dag op zorg- en educatieboerderij Kloosterhoeve in Klooster-Lidlum is zaterdag van alles te zien en beleven. Kom kijken naar de koeien, konijnen, kippen, varkens en geiten of kom de alpaca’s een stevige knuffel geven.

Er is tijdens de open dag ook een markt vol streekproducten. Ook zijn er meer dan genoeg kinderactiviteiten, zoals een speurtocht en een springkussen, en kunnen zij lekker rondcrossen over het terrein op de skelter.

Museumdag vol ouderwetse taferelen

Museumboerderij Ald Barrahûs in Wirdum staat zaterdag volledig in het teken van de Museumdag. Op deze dag ga je terug in de tijd. In en om de boerderij laten de boer en boerin samen met het personeel zien hoe er vroeger door mensen geleefd werd. Er wordt met de hand gewassen op een wasbord en gewassen met een wasmachine die nog met de hand moet worden rondgedraaid.

Vervolgens wordt de was door de wringer gehaald en komen de lijnen vol te hangen met schone was. Ook wordt er kleding versteld met een Singer handnaaimachine, worden er koeien gemolken, wordt er gras gemaaid en zijn er stelten, hoepels en ander ouderwets speelgoed waar kinderen mee kunnen spelen.

Op de fiets langs boerderijen in Makkum

Cultureel Podium Makkum organiseert met veel plezier zondagmiddag de laatste activiteit van hun seizoen: Yn’e Golle. Dit minifestival vindt plaats in de (hooi)schuren van drie boerderijen rondom Makkum. De groep wordt verdeeld in drie groepjes en stapt vervolgens vanaf het Plein in Makkum op de fiets om naar de eerste Golle te fietsen.

Op elke locatie word je weer getrakteerd op een nieuwe verrassende activiteit. Reserveren kan via de website van Cultureel Podium Makkum.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu