Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Dag van de theetuin. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kijk naar de sterren in Burgum, bezoek de Boerenmarkt in Woudsend of geniet van kunst op het platteland. Er is dit weekend weer genoeg te doen in Friesland.

Licht kijken van 36 jaar oud

In het Observeum van Burgum vinden regelmatig waarneemavonden plaats. Zo ook vanavond. De heldere, oranjekleurige ster die vanavond aan de zuidoostelijke hemel prijkt is Arcturus, hoofdster van het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder). Je vindt de ster gemakkelijk door de kromme staart van de Grote Beer in gedachten door te trekken.

De lichtkracht van Arcturus is meer dan honderd maal groter dan die van de Zon, het licht van deze ster doet er maar liefst 36 jaar over om ons oog te bereiken. Mocht het vanavond bewolkt zijn, dan is er een presentatie in het digitale planetarium.

Foto’s, installaties, schilderijen en meer op het platteland

Vanaf zaterdag vindt in Pingjum de Kunst Kuier XL plaats. Tot en met 19 juni kun je wandelen langs meer dan 45 kunstwerken in en rondom het dorp. Grote foto’s, installaties, schilderijen, gedichten en multimedia projecten maken de Kunst Kuier XL tot afwisselende wandeling. De Kunst Kuier XL voert via de randen van het kunstenaarsdorp naar de Riegeweg, met uitzicht over de akkers en de zeedijk. Langs de route staan informatieborden.

Wie wil kan de route verder uitbreiden naar de Zeedijk of de Middeleeuwse ringdijk de Pingjumer Gulden Halsband. Langs de route staan informatieborden. Tijdens de laatste twee weekenden van de Kunst Kuier worden er extra activiteiten georganiseerd, zoals open ateliers, muziekoptredens, exposities in kerken en schuren en een mini iepenloftspul, getiteld Het einde van een klimaatactivist .

Boerenmarkt tijdens de Sleepbootdagen

Van vandaag tot en met zondag vinden in Woudsend de Sleepbootdagen plaats, met sleepboten, opduwers, oldtimers en een kleedjesmarkt. Tijdens het evenement wordt op zaterdag de Boerenmarkt georganiseerd. Deze markt heeft een gevarieerd aanbod van verse streekproducten en andere verrassende artikelen.

De kraampjes zijn terug te vinden in het centrum van het dorp, vlakbij de passantenhaven en de terrassen. De markt, waar meer dan 35 standhouders aanwezig zijn, is te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Het totale programma van de Friese Sleepbootdagen is terug te vinden op www.friesesleepbootdagen.nl.

Workshop fotografie van René Alberts

René Alberts is fotograaf en dichter, of zoals hij zelf liever zegt: dichter in woord en beeld. Daarnaast is hij werkzaam als docent en specialist op ABK Minerva in Groningen. Alberts geeft zaterdag een workshop fotografie bij Theater de Bres in Leeuwarden. Aan het begin laat hij voorbeelden van zijn eigen werk zien en gaat hij in op zijn favorieten in de fotografie. Hij deelt tijdens de workshop enkele geheimen met betrekking tot het fotograferen, met aandacht voor schaduwen.

Daarna zullen er twee opdrachten gegeven worden. Na elke opdracht, en dus na het daadwerkelijk foto’s maken in de omgeving van het theater, wordt er gezamenlijk gekeken naar de resultaten. Ook worden de gemaakte keuzes besproken. Het is mogelijk om tegen een meerprijs foto’s te laten afdrukken op hoge kwaliteit.

Ouderwets thee drinken op de veranda

De maand mei belooft meestal goed weer; dit geldt in ieder geval voor aanstaande zondag. De Dekema State doet dan mee met de Dag van de theetuin. Bezoek de state voor het theetafereel van een Friese voorname familie en geniet van thee en koffie onder de veranda op het terras. Vroeger was de state in Jelsum een stins; een middeleeuwse, verdedigbare en bewoonbare toren.

Door de eeuwen heen is hier het landgoed rondom de state ontstaan. Als bezoeker zie je zondag een tafereeltje van dames en heren die een inkijkje bieden in een thee-momentje van een Friese familie van vroeger.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu