Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Struin over een vlooienmarkt, begeef je tussen dino's of help mee de natuur opruimen

World Cleanup Day. Foto: Archief It Fryske Gea - Dico de Klein

Er is dit weekend weer genoeg te beleven in Friesland. Doe bijvoorbeeld mee met de Adventure Run Grote Wielen of kom vreemde snuiters ontmoeten in Appelscha. We hebben vijf tips voor je uitgelicht.

Vlooienmarkt Bakkeveen

In Bakkeveen kun je zaterdag weer struinen over de maandelijkse vlooienmarkt . De markt is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer grote markt met vaak meer dan 500 standhouders. De markt vindt in de openlucht plaats op de terreinen rond het sportpark.

Er zijn veel particuliere verkopers aanwezig. Zij zorgen voor een verrassend aanbod vanaf hun zolder of uit de garage; denk aan curiosa, tweedehands gebruiksvoorwerpen, kleding, gereedschap, huishoudelijke artikelen, speelgoed of antiek. De markt begint al vroeg: om 07.00 uur, en duurt tot 13.00 uur.

Help de natuur in Friesland opruimen

Wil je je dit weekend nuttig maken en ook nog genieten van de natuur? Meld je dan aan voor een van de twee World Cleanup Day-excursies van It Fryske Gea. Al het rondslingerende afval in de natuur gaat de natuurorganisatie aan het hart: dieren raken verstrikt in het vuil, raken gewond of worden ziek.

Daarnaast breekt het meeste afval maar moeizaam af in de natuur. Een colablikje doet er tussen de 80 en 200 jaar over om af te breken en een petflesje wel 500 tot 1000 jaar.

Genoeg reden om de natuurgebieden van It Fryske Gea schoon te houden. Help jij mee op deze speciale World Cleanup Day? Geef je dan op voor de excursie in het natuurgebied rond Hallum of voor Earnewâld .

Vreemde snuiters in Appelscha

De Boerestreek in Appelscha staat zondag in het teken van een Middeleeuwse Kermis. Je kunt er van 11.00 tot 17.00 uur de roerige tijden van de Middeleeuwen beleven door middel van muziek en dans, straatacts, oud-Hollandse spelletjes en kampementen met ridders, boogschieters en instrumentmakers.

Behalve kermiskramen en een met de hand aangedreven draaimolen zijn er kramen met oude ambachten, zoals spinnen, weven en viltwerk.

Overal branden vuurtjes en er lopen vreemde snuiters rond zoals de Beu, heksen: een boeman die leefde in venen en moerassen. Verder is er een middeleeuwse jongleur, een bedelaar die in de 16e eeuw aanspoelde als schipbreukeling, een waarzegster en een vreemde magiër.

Ook het Vrijstatig Volkje speelt, nart en danst er weer lustig op los. Geniet van middeleeuwse lekkernijen, zoals de kaneelstokken van de schrandere keukenmeid of proef het speciaal gebottelde Vrijstaats Bier naar middeleeuws recept.

Dino’s bij Aqua Zoo Leeuwarden

Vanaf zaterdag 18 september tot en met zondag 31 oktober krijg je in AquaZoo Leeuwarden het gevoel alsof je miljoenen jaren teruggaat in de tijd. In deze periode begeef je je in dit dierenpark - naast de vast bewoners waaronder ijsberen, otters en tapirs - midden tussen de dino’s.

Al bij de ingang word je verwelkomt door een enorme T-Rex. De één is wel 4 meter hoog en een andere is weer 10 meter lang. De één ziet er heel onschuldig uit, de ander heeft een bek vol scherpe tanden. Stuk voor stuk indrukwekkende dieren.

Deze twintig levensechte dinosaurussen - waarvan een aantal bewegen en geluid maken - zijn normaal gesproken te zien in World of Dinos, de grootste dino expositie van Europa.

Dus trek je wandelschoenen aan, doe je backpack om en ontdek ze allemaal!

Adventure Run Grote Wielen

Lekker sportief bezig zijn dit weekend? Doe dan mee aan Adventure Run Grote Wielen in Leeuwarden. Tijdens deze 5 of 7 km lange trailrun loop je als koppel door de natuur rondom De Grote Wielen en wissel je het lopen/rennen af met tien unieke outdoor challenges, waaronder boogschieten, paintball of kano varen.

De route is op veel stukken met lintjes aangegeven. Voor andere delen heb je navigatie skills nodig. Behaal binnen twee uur tijd zoveel mogelijk punten tijdens de challenges en ga voor de winst.

Je kunt deelnemen als 18+ koppel, ouder-kind koppel of jongeren koppel (12-18 jaar).

De Adventure Run Grote Wielen is geschikt voor hardlopers én wandelaars. De starttijden zijn tussen 11.00 en 13.00 uur. Geef je snel op !

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda . Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

Nieuws

Meest gelezen