Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Kom struinen over een kerstfair, verwonder je over draaiende molens of bezoek het Festival Saint-Saëns

Circ Ilyusia. Foto: Archief Uitservice

Bemachtig een handtekening van Simone van der Vlugt, dompel je alvast onder in kerstsfeer, kom molens kijken in Súdwest-Fryslân of beleef de theatervoorstelling in het Fries Museum. Er is weer genoeg te doen in Friesland dit weekend!

Simone van der Vlugt signeert ‘De zonde waard’

Simone van der Vlugt komt zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur bij Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden haar nieuwste boek ‘De zonde waard’ signeren . De literaire thriller verhaalt over het meisje Ella, die breekt met de Jehova’s getuigen en verstrikt raakt in een ontvoeringszaak.

Van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijvers van thrillers, jeugdboeken en historische romans. Haar eerste thriller, De reünie , was direct een groot succes. Ze ontving diverse prijzen en haar werk is in meer dan twintig landen verschenen. Van haar boeken zijn in Nederland ruim drie miljoen exemplaren verkocht.

Begin van de feestmaand met Kleintje Kerstsprokkelfair

In en rondom de monumentale boerderij van de Vertakking in Ryptsjerk kun je van vrijdag tot en met zondag de fair Kleintje Kerstsprokkel bezoeken. Buiten staan er tenten op de binnenplaats en binnen in de grote kas zijn er tafels vol kerstartikelen terug te vinden. Met een grote kerstboom, sfeervolle kerstversiering, veel lichtjes, vuurkorven en muziek is de fair het startsein van de feestmaand.

Er is een groot aantal standhouders aanwezig met kerst- en woondecoratie, mode en modeaccessoires, speelgoed, kleding, cadeau-artikelen en delicatessen. En natuurlijk ontbreken glühwein, chocolademelk en andere winterse lekkernijen niet. De fair is vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Symfonische muziek tijdens Saint-Saëns Festival

Stichting De Nije Symfony houdt vrijdag en zaterdag de eerste editie van Festival Saint-Saëns in Steenwijk en Leeuwarden. Met dit project grijpt de stichting de honderdste sterfdag van de Franse componist Camille Saint-Saëns (1835-1921) aan om de ontwikkeling van de symfonische muziek door amateurs in de provincie Friesland te ondersteunen.

De kern van het festival wordt gevormd door de twee uitvoeringen van Derde Symfonie van Camille Saint-Saëns door Filhamony Fryslân.

De eerste uitvoering vindt plaats tijdens het openingsconcert vrijdagavond om 20.00 uur in de Grote of Sint Clemenskerk in Steenwijk , de tweede uitvoering is zaterdag om 20.00 uur in De Bonifatiuskerk in Leeuwarden en vormt tevens het slotconcert van het festival.

Daarnaast is er op zaterdagmiddag een kamermuziekconcert met werken van Camille Saint-Saëns . Dit concert vindt zaterdag van 13.30-14.30 uur plaats in dBIEB in Leeuwarden. Om 15.00 speelt Peter van der Zwaag in Grote of Jacobijnerkerk in dezelfde plaats orgelwerken van Saint-Saëns met als thema 62 Jaar Orgelmuziek .

Veel draaiende molens tijdens Moledei Súdwest-Fryslân

In het kader van de Moledei Súdwest-Fryslân draaien zondag een groot aantal van de molens en gemalen in de gemeente Súdwest-Fryslân. In de gemeente staan meer dan 30 windmolens, waarvan er ruim 20 meedoen aan deze molendag.

Het merendeel van de molens zijn poldermolens, maar ook enkele houtzaag- en korenmolens en Amerikaanse windmotoren staan binnen de gemeentegrenzen. Op het gebied van polderbemaling zijn er diverse typen molens, waaronder de achtkante grondzeilers, en spinnekopmolens. De molens zijn geopend van 11.00- 16.00 uur. Op molenstichtingswf.nl staat de actuele lijst met alle deelnemende molens.

Een circus vol artiesten met allen hun eigen tradities en verhalen

In het Fries Museum in Leeuwarden kun je zondag de theatervoorstelling Circ ilyusia zien. De voorstelling is geïnspireerd op de tentoonstelling Taus Makhacheva: it’s possible to raise the ceiling a bit en gemaakt door studenten van de NHL Stenden Docent Theater opleiding.

In deze theatrale voorstelling staan tradities en verhalen centraal. Je krijgt als bezoeker een kijkje achter de schermen van het circus en je ziet hoe artiesten omgaan met een grote verantwoordelijkheid: trouw blijven aan je eigen afkomst en trots zijn op de tradities die daarbij horen. De voorstelling wordt twee keer opgevoerd, om 13.30 en 14.30 uur.

Koarbizznizz viert vijftienjarig jubileum met concert in Heeg

Vocaal ensemble Koarbizznizz viert zaterdag in de Sint Josephkerk in Heeg haar vijftienjarig jubileum met een feestelijk concert . Na bijna 2 jaar gedwongen ‘vocale pauze’ weet Koarbizznizz op dit feestelijke moment opnieuw de juiste toon te treffen, met de kenmerkende variatie in muziekperioden en -stijlen.

Met een concertprogramma van ongeveer een uur wordt, deels a capella en deels met begeleiding van pianist Hessel bij de Leij, een gevarieerd muzikaal programma voor het voetlicht gebracht. Concertbezoekers worden om 19.30 uur verwelkomd met een heerlijke kop koffie en feestelijk stuk oranjekoek.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda .

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen kan het zijn dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

Meest gelezen