Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Fiets mee met de Kâld Kletske Klinkerkoers, bezoek de garagesale in Hijum of vier het eerste oogstfeest van stadstuin Withlof

Brouwerij Dockum is zondag het startpunt van de tweede editie van de Kâld Kletske Klinkerkoers. Foto: Bert Adema

Ga wandelen om een muziekvereniging te steunen, een speciaalbiertje drinken in een wielercafé of bezoek een boekenmarkt; in Friesland staan dit weekend weer leuke uitjes op het programma.

Boeken- en platenmarkt

De Historische Vereniging Appelscha houdt zaterdag en zondag een boeken- en platenmarkt in verenigingsgebouw De Hoolten Klinte. Ze hebben een enorme voorraad boeken en platen, maar ook cd’s, dvd’s en videobanden. Je kan er snuffelen tussen de romans, jeugd- en reisboeken, boeken in het Stellingwerfs en Fries, tuin- en plantenboeken en boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er oude schoolplaten en ingekaderde macrofoto’s. Kortom: er is genoeg keus. De markt is gratis te bezoeken en geopend tussen 9.00 en 17.00 uur.

Eerste oogstfeest van Withlof

Stadstuin Withlof in Leeuwarden startte dit jaar als experiment tussen de industriële panden met als uiteindelijk doel de omgeving van voedsel te voorzien. Zaterdag houdt de stadstuin zijn eerste oogstfeest om de oogst van het jaar te vieren. In de stadstuin is een markt met verschillende kraampjes, een workshop planten drukken in klei en allerlei andere activiteiten voor jong en oud. Het oogstfeest vindt plaats van 14.00 tot 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Kâld Kletske Klinkerkoers

Brouwerij Dockum wordt zondag traditiegetrouw omgedoopt tot het grootste wielercafé van Nederland en vanaf hier start de tweede editie van de Kâld Kletske Klinkerkoers . De wielerkoers neemt je mee over de mooiste en meest uitdagende klinkers en kasseien van de regio. Deelnemers kunnen kiezen uit offroadroutes van 50 of 95 kilometer, of twee uitgepijlde routes van 100 of 150 kilometer.

De klinkerkoers is meer dan een wielertoertocht. De sportieve uitdaging wordt afgesloten met een gezellige dag in het wielercafé. In Brouwerij Dockum staat de brouwer voor je klaar met de beste speciaalbieren van Kâld Kletske en is er livemuziek van Tiffany and the Rhythm Boys. De foodtrucks en een liveverslag van het WK wielrennen op de weg mogen uiteraard niet ontbreken om er een onvergetelijke dag van te maken.

Garagesale in Hijum

Dorpsbewoners van Hijum stallen zaterdag hun handelswaar uit in de tuin, garage of partytent. De garagesale wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur en deelnemers zijn te herkennen aan een uitgestoken vlag of kleine vlaggetjes. Een plattegrond is verkrijgbaar bij de deelnemers.

Wandelen voor nieuwe muziekinstrumenten

Muziekvereniging OpMaat uit Berlikum houdt zaterdag een sponsorwandeltocht voor de aanschaf van nieuwe instrumenten. In de omgeving van Berlikum (gemeente Waadhoeke) zijn routes van 10, 15, 25, 30 en 40 kilometer uitgezet. De tochten gaan door een heel gevarieerd landschap met mooie wateren, bosgebieden en prachtige vergezichten. Het landschap is vlak met rustige wegen en goed begaanbare, onverharde paden. De meeste routes zijn daardoor ook goed geschikt voor wandelaars met een buggy of rolstoel.

De starttijden zijn vanaf 9.00 uur, afhankelijk van het tijdslot waarop je inschrijft. Bij de start staat een kop koffie of thee met cake voor iedereen klaar. Bij rustpunten en de finish zijn consumpties verkrijgbaar. De prijs voor deelname bedraagt 10 euro.

Dag van de oude fruitrassen

Wil je een onbekende appel, peer of pruim laten determineren? Dat kan zaterdag tijdens de fruitdag bij themapark en openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema. In samenwerking met Vrienden van het Oude Fruit en kwekerij de Baggelhof houdt De Spitkeet een fruitdag met determinatie (neem dan vijf stukken fruit mee) en diverse kraampjes met zelfgemaakte lekkernijen.

Bezoekers kunnen een poging wagen om de langste schil te schillen, heerlijke stoofperen proeven, proberen het gewicht te raden van een bombastisch bloemstuk en op het overdekte terras genieten van koffie met een appelflap. De fruitdag duurt van 11.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Mocht je het museum willen bezoeken, dan kost dat 5,50 euro.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl

Nieuws

menu