Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Beleef Leeuwarden vanaf grote hoogte, wandel buitendijks of door het herfstbos of kom snuffelen tussen modelspoortreinen

Herfstwandeling Drents-Friese Wold Foto: Shutterstock

De herfstvakantie start dit weekend! Er valt dan ook genoeg te beleven: wat dacht je van een ritje in een reuzenrad, een herfstwandeling door het bos of kijk naar een film in een wildvreemde huiskamer

Voorstelling in een 18 meter hoog reuzenrad

Nog tot en met zaterdag brengt Stadsschouwburg De Harmonie de voorstelling Radman . Deze voorstelling vindt plaats in de gondels van een 18 meter hoog reuzenrad die op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden is geplaatst. Tijdens deze muzikale theaterbeleving neem je plaats in een gondel en luister je met een koptelefoon op je hoofd naar het verhaal van Radman .

Het reuzenrad ontpopt zich als gastheer en op grote hoogte worden de geheimen van de stad voor je onthult.

Radman is een samenwerking van Schippers&VanGucht en Het Zuidelijk Toneel. De voorstelling doet diverse steden aan. Zo waren onder andere Antwerpen en Eindhoven al aan de beurt, en nu is het rad dus neergestreken in Leeuwarden.

Een ritje in een reuzenrad is op zichzelf al een leuke beleving voor iedereen, daarom is Radman toegankelijk voor alle leeftijden. Van de theatrale beleving krijgen kinderen vanaf 4 jaar al iets mee. Het verhaal is voor kinderen vanaf 7 jaar echt goed te volgen.

Voor de kleintjes onder de 4 jaar is het ‘gewoon’ een spannend ritje in een reuzenrad, maar ook dat is hartstikke leuk!

Herfstwandeling door het Drents-Friese Wold

De natuur heeft in de herfst veel te bieden. De bladeren verkleuren en vallen op de grond. Sommige dieren zijn druk bezig met het vullen van hun voorraadkast. Wist je dat een gaai in de loop van het jaar honderden eikels verstopt, die hij maanden later nog precies weet te liggen?

Ga zondagmiddag vanaf 13.30 uur mee met de natuurgids van Staatsbosbeheer om nog veel meer wetenswaardigheden over de natuur in de herfst te ontdekken tijdens deze wandeling in het Drents-Friese Wold . Graag van te voren aanmelden via staatsbosbeheer.nl .

Filmfestival vanuit huiskamers in Leeuwarden

Vrijdag en zaterdag vindt in Leeuwarden Het Huiskamerfilmfestival plaats. Tijdens dit festival worden de allerbeste korte films uit Europa vertoond in diverse huiskamers in de binnenstad. Het festival bestaat uit verschillende filmprogramma’s, waarbij zo’n vijf tot acht korte films rondom een thema worden vertoond – van feminisme tot dieren en van LHBTQ+ tot porno.

Het kan zomaar zijn dat je een experimentele documentaire voor je kiezen krijgt en even later naar een knotsgekke animatiefilm zit te kijken. Wil je samen met je kind komen kijken? Er zijn ook programma’s waar alleen films speciaal voor kinderen worden vertoond.

Buitendijks wandelen rondom Ferwert

Vanuit Ferwert kun je zaterdag meelopen met de Waddenwandeltocht . Een tocht waarbij je kunt kiezen uit drie afstanden: 10, 18 of 30 km. Bij alle drie de afstanden wordt buitendijks gelopen. Onderweg zijn er rustpunten waar een bakje koffie of thee gedronken kan worden of een kopje soep met een broodje kan worden genuttigd.

De 10 km (Schouwpadenroute) start vanaf Loods Wetterskip Fryslân in Ferwert, de 18 km (Terpenroute) en 30 km (Dobbepaardenroute) vanaf ’t Hoekje in Ferwert. Schrijf je snel nog in via waddenwandeltocht.myonline.store

Salonconcert door Delta Piano Trio

Sinds hun laatste optreden in 2017 in de Laurentiuskerk te Kimswerd heeft het Delta Piano Trio ook internationaal furore gemaakt. Sinds dat jaar werd er opgetreden in onder andere China, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Rusland en in tal van Europese landen. Het Delta Piano Trio bestaat uit Vera Kooper (piano), Irene Enzlin (cello) en Gerard Spronk (viool).

Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte het trio een speciaal concertprogramma in de vorm van een salonconcert. Er wordt in verschillende bezettingen gespeeld: solo, duo en trio. Composities van Bach, Beethoven, Dvorak en Biber passeren de revue.

Zondag speelt het trio dit programma om 15.00 uur in de Laurentiuskerk in Kimswerd.

Treinen en andere spoorse zaken in Joure

In Party- Zalencentrum ‘t Haske in Joure wordt zaterdag weer een treinbeurs gehouden. Op deze beurs kan je snuffelen tussen kramen met allerlei treinen en andere spoorse zaken. Er is een aanbod van (gebruikte) treinmodellen van bijna alle merken, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken.

Ook kun je er terecht met allerlei vragen over deze hobby en eventueel je oude treinen laten taxeren, repareren of gewoon verkopen. De beurs kan van 09.45 tot 14.15 uur worden bezocht.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda .

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen