Wandkleed van Claudy Jongstra voor orthodontiepraktijk

Viltkunstenaar Claudy Jongstra hangt het wandkleed op in orthodontiepraktijk Van der Meulen. FOTO HOGE NOORDEN/ JACOB VAN ESSEN

Kinderen die een beugel moeten, worden sinds dit weekeinde in de praktijk van de Leeuwarder orthodontist Van der Meulen getrakteerd op een rustgevend beeld: een metershoog vilten wandkleed van Claudy Jongstra.

Het 8 meter hoge wandkleed dat viltkunstenaar Claudy Jongstra zelf af kwam leveren, werd zaterdagochtend op een muur in de hal van de praktijk aan de Schrans gehangen. Het kleed, met veel indigo- en walnoottinten, geeft de hal een warme sfeer.

Orthodontist Daniël van der Meulen liep al lang rond met het idee om Jongstra eens te vragen om iets voor hem te maken. ,,We wilden iets inspirerends voor alle wachtende kinderen ophangen.’’

Toen de orthodontist de kunstenares eindelijk trof, tijdens een diner, maakte hij zijn wens kenbaar. En hij bracht haar ook meteen op een idee: de Schrans namelijk, loopt precies waar ooit de Middelzee-dijk liep. Daar kon Jongstra goed mee uit de voeten. Ze maakte een tweeluik, een kleed gebaseerd op het thema zee, het andere op het thema land.

'Echt een museale setting op een onverwachte plek'

,,Ik hoop dat we hiermee jonge mensen weten te inspireren en te verwonderen’’, zegt Jongstra. ,,Het is voor hen soms best wel een hele drempel om een museum binnen te stappen, maar nu stuiten ze op kunst bij hun orthodontist. Dat vind ik geweldig. Dit is echt een museale setting op een onverwachte plek.’’ Orthodontist Van der Meulen stelt hiermee een voorbeeld, vindt de kunstenares. Kunst op alledaagse plekken, het zou volgens haar vaker moeten gebeuren.

Van der Meulen houdt, als hobby, zelf een inheemse schapensoort, de Ouessant, het kleinste schapenras ter wereld. Daarvan is ook wol in Jongstra’s kleed verwerkt. Ook dat is een veelzeggend detail, vindt ze.

,,Er zit een verborgen boodschap in. Veel wol van inheemse schaapskuddes wordt weggegooid. Dat is een pijnlijk besef. Dit zo mooie, duurzame materiaal heeft nauwelijks waarde meer. Die herwaardering, voor kunst en voor het materiaal, voor wol, dat zit allemaal in dit kleed.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu