Waddenfilm Silence of the tides wint juryprijs op IDFA

FOTO WADDENFONDS

FOTO WADDENFONDS

De Nederlandse documentaire Silence of the Tides van regisseur Pieter-Rim de Kroon, heeft op het Internationale documentaire festival in Amsterdam (IDFA) de juryprijs gewonnen.

De IDFA-jury beschrijft de Waddenfilm als een diepe cinematografische ervaring, die uitblinkt in beeld, montage en sound design. Filmer Pieter-Rim de Kroon laat in zijn poëtische vertelling zien hoe natuur en mens meebewegen met de getijden van de Waddenzee.

,,We zijn ontzettend blij met deze toekenning’’, aldus producent Annemiek van der Hell. ,,De reacties stromen binnen. Er is voor de film al veel belangstelling uit binnen- en buitenland.’’ De film is gedurende het IDFA-festival tot 6 december in 40 filmzalen in het land te zien en daarna in 2021 opnieuw in tientallen bioscoopzalen.

Ook Gerben Huisman van het Waddenfonds is te spreken over de bekroning. ,,De prijs is een prachtig succes en geeft de film een vliegende start voor een mooie toekomst. We hopen dat veel mensen in de bioscoop de schoonheid van het Wad zullen ervaren.’’ Het Waddenfonds droeg 800.000 euro bij om de film te maken.

Voor Silence of the Tides is de afgelopen jaren intensief gefilmd op en rond het Wad, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken. De film volgt zowel dieren als mensen in het Waddengebied maar registreert ook de activiteiten die er plaatsvinden. Zo wordt er een F 16-vliegtuig op zijn oefenvluchten boven de Nederlandse Waddenzee gevolgd en een Deense postbode geportretteerd die het Wad opgaat om zijn post te bezorgen. De film registreert voornamelijk en bevat geen interviews of voice over.

Eerder won regisseur Pieter-Rim de Kroon voor zijn andere werk 130 awards op internationale filmfestivals, waaronder een Gouden Kalf en een Gouden Beeld voor Hollands Licht. Producent Windmill Film produceerde onder andere prijswinnende documentaires en films voor VPRO, HUMAN en NTR.