Waarom wel meer dan 30 bezoekers in theaters en niet bij de Friese poppodia?

De drie grote Friese poppodia stuurden de Veiligheidsregio een brandbrief. Waarom wel meer dan 30 bezoekers in theaters en niet bij hun?

Elske DeWall met het publiek in corona-opstelling in Iduna te Drachten.

Elske DeWall met het publiek in corona-opstelling in Iduna te Drachten. Foto: Gerben Duijster

Ze zijn op het verkeerde been gezet. Vorige week nog zetten poppodia Het Bolwerk in Sneek en Iduna in Drachten op hun Facebookpagina’s het blije bericht dat ze ontheffing zouden krijgen van de maatregelen die de Veiligheidsregio had genomen. Dus dat ze zich niet hoefden te houden aan het nieuwe maximum van 30 bezoekers.

Lees ook | Poppodia sturen brandbrief aan Veiligheidsregio om ontheffing

,,We hadden steeds overleg met de gemeente”, zegt Bas Wattimena daarover, zakelijk leider van Iduna, ,,en daarin werd ons dit toegezegd.” Groot was de schrik toen vrijdag bleek dat de poppodia niet onder die ontheffing vallen. Dat geldt alleen voor de vijf grotere Friese theaters, die volgens de Veiligheidsregio een ‘hoge culturele waarde voor de provincie’ hebben.

Bolwerk, Iduna en Neushoorn

Dus moeten de poppodia het doen met 30 mensen per concert in plaats van, met inachtneming van de anderhalvemeterregel en de overige beperkingen, 55 (Bolwerk), 72 (Iduna) of 100 (Neushoorn). ,,We waren best overdonderd”, zegt Wattimena, ,,met stomheid geslagen zelfs.”

Reden voor een gezamenlijke brandbrief naar de Veiligheidsregio’s. Althans, van Bolwerk en Iduna. Neushoorn wilde liever wachten op een ‘formele motivering’ door de Veiligheidregio. Maar toen die uitbleef ging er alsnog een brief van Neushoorn naar de Veiligheidsregio.

Subtiel verschil met de andere twee poppodia, zegt Tamara Bok, voorzitter van het bestuur van Neushoorn: dit popcentrum is, net als overbuurman De Harmonie, door het ministerie van Cultuur aangemerkt als ‘essentieel voor de Friese infrastructuur’.

Alle drie de poppodia organiseren al concerten volgens RIVM-protocollen sinds 1 juli, toen de 30-mensen-limiet losgelaten werd. ,,Binnen de geldende regels”, zegt Wattimena, ,,we gingen niet proberen om toch 100 mensen binnen te laten zodat het wat voller werd. Het was beslist veilig, dat kregen we ook terug van bezoekers, medewerkers en artiesten. Met alle respect voor de theaters, die het ook hartstikke goed doen: waarom zij wel en wij niet?”

Bommetjevol

Kan de programmering dan niet overgeheveld worden van de poppodia naar een theaterzaal die wel die ontheffing heeft? In Overijssel mag dat niet, ,,en ik ging ervanuit dat dat hier ook zo is”, zegt Wattimena. ,,Bovendien zit de programmering van De Lawei ook al bommetjevol.”

In Leeuwarden is er al een concert verplaatst van Neushoorn naar De Harmonie: Ekaterina Levental, vanavond. Eigenlijk een klassieke aangelegenheid, wegens festival City Proms. Er zijn gesprekken tussen beide zalen, ,,over hoe we elkaar kunnen helpen”, zegt Bok. ,,Sowieso een goed idee. Een gebouw is ook maar een gebouw.”

In Sneek wordt erover nagedacht, maar ,,op korte termijn is dat teveel gedoe”, zegt Anne-Marie Dros van Cultuurkwartier Sneek. ,,Maar voor je het weet bombarderen we een Bolwerk-concert tot een optreden in Theater Sneek. Dat zijn allebei onze zalen.”

Intussen proberen de podia hun programma aan te passen: optredens doorschuiven, of anders twee shows op een avond voor dertig man elk. Voorlopig gelden de beperkingen voor drie weken, maar iedereen houdt er rekening mee dat het best langer kan duren.

,,Wat moet dat moet”, zegt Tamara Bok van Neushoorn. ,,Maar de gehanteerde criteria schuren wel.”

Erik Krikke van de Veiligheidsregio Fryslân belooft dat er goed gekeken wordt naar de beide brandbrieven. ,,Ik snap de teleurstelling heel goed. Maar we hebben nu eenmaal deze lijn getrokken. We mogen blij zijn dat deze vijf theaters nog wel die ontheffing hebben gekregen. Als het zo doorgaat met de besmettingen worden het er eerder minder.”
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur