Waarom architecten niet willen meedoen aan de Vredeman de Vriesprijs

De animo onder architecten voor de Vredeman de Vriesprijs valt dit jaar tegen. Er waren 24 inzendingen, terwijl er twee jaar geleden nog 40 projecten waren ingediend. Er zijn vier inzendingen genomineerd, waarvan twee van dezelfde Lemster architect.

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden.

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Foto: Tristan Fopma

Drie projecten in Leeuwarden en een in Oudemirdum maken dit jaar kans op de provinciale Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur. En er zijn drie architecten die de prijs kunnen winnen. J.O.N.G. Architecten in Lemmer heeft twee uiteenlopende projecten in de race: Campus Fryslân en een woning in Oudemirdum. De jury had de keuze uit 24 inzendingen. De organisatie had wel op meer gehoopt, zegt Hink Speulman van Keunstwurk (via Keunstwurk verloopt de inschrijving). Hij deed een onderzoekje naar de redenen waarom architecten niet willen meedoen aan de prijsvraag.

Het niveau van de inzendingen die doorgaans meedingen naar de prijs zou volgens architecten te hoog zijn. Er zijn er die twijfelen of hun werk kans maakt en zij sturen daarom maar niets in, vernam Speulman. ,,Er is sprake van een soort zelfreflectie: de architecten weten dat er goed werk wordt ingediend en dat weerhoudt sommigen er bij voorbaat van om mee te doen.”

Speulman vindt het jammer dat architecten blijkbaar onzeker zijn over hun werk. Immers, ,,goede architectuur hoeft niet per se spectaculair, super origineel of revolutionair te zijn.”

Van de 24 inzendingen zijn er 15 door de eerste selectieronde gekomen. De jury heeft ze bezocht en vier voor de prijs genomineerd, waarvan drie Leeuwarder projecten. Een daarvan is van Borren Staalenhoef Architecten in Leeuwarden, die de herinrichting van het stationsgebied in Leeuwarden verzorgde. Opdrachtgevers waren de gemeente Leeuwarden en de provincie. Het werk werd afgerond voor aanvang van Culturele Hoofdstad 2018. Het gebied is een plek geworden waar het ‘goed vertoeven is met een allure die past bij een provinciehoofdstad’ en waar de bezoeker zich welkom voelt, vinden de architecten. De verhoogde randen rond het Zuiderplantsoen nodigen uit ‘tot een langer verblijf met mijmering bij de fontein van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa’. De grote klok die het station markeert, is niet alleen functioneel, maar volgens de architecten ook een ware blikvanger.

Genomineerd is ook het Energie Kenniscentrum Leeuwarden op de voormalige vuilstort Schenkenschans. Achterbosch Architecten in Leeuwarden ontwierp het gebouw in opdracht van Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat. Het pand staat op een instabiele ondergrond en is daarom op 108 individueel verstelbare kolommen geplaatst. De komende vijftig jaar kunnen eventuele verzakkingen worden opgevangen. Het gebouw is bovendien remontabel en qua energiehuishouding zelfvoorzienend.

De Rijksuniversiteit Groningen schakelde J.O.N.G. architecten in Lemmer in voor de bouw van de RUG/Campus Fryslân in het voormalige door architect Thomas Adrianus Romein in 1880 ontworpen beursgebouw van Leeuwarden. De indeling van de campus, die plaats biedt aan 750 studenten, staat los van het oorspronkelijke gebouw, waardoor het rijksmonument behouden is gebleven. Het gebouw is ook energiezuinig: er liggen 262 zonnepanelen op het dak en er is een warmtepomp. ‘Campus Fryslân is het eerste monumentale ‘all electric’ onderwijsgebouw van Nederland’.

Het echtpaar Jan en Francisca Benthem gaven J.O.N.G. architecten in Lemmer opdracht om een vervallen recreatiewoning in Oudemirdum een permanente woonbestemming te geven. Naast het bestaande huisje werd tegen de bosrand een woning in de vorm van een schuur (geheel opgetrokken uit hout) gebouwd.

Het oude huis is gerestaureerd en deels gereconstrueerd en dient als gastenverblijf. Beide objecten staan in de hoek van een weiland, omringd door bos. ‘Door de woonfunctie te verplaatsen, is een fantastisch nieuw huis ontstaan en wordt tegelijkertijd de geschiedenis van de plek recht gedaan’, denken de architecten.

De Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur wordt op 9 oktober uitgereikt, dan wordt ook het juryrapport openbaar gemaakt. De vijftien inzendingen die door de eerste selectieronde zijn gekomen, doen mee aan de verkiezing van de LC- publieksprijs. Welke dat zijn, wordt binnenkort bekendgemaakt. De inzendingen worden van 25 september tot en met 4 oktober ook tentoongesteld in het Fries Museum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Architectuur
Instagram
Fotoserie