Vrolijk stuk over de laatste avond van een vrouw

Wat doe je in tijden van corona? Zangeres en actrice Inez Timmer uit Weidum had zin in het spelen van een komedie. Het is Rjocht yn ’t hert geworden.

Een scène uit Rjocht yn ’t hert.

Een scène uit Rjocht yn ’t hert. FOTO PIET DOUMA

Het is een vrolijk stuk, een muzikale komedie met een zwart randje. ,,Wy woene de minsken gnize litte’’, zegt Timmer. Er viel immers de afgelopen maanden niet zoveel te lachen.

Zelf had ze het zwaar. De bodem werd onder haar voeten weggeslagen toen ze niet meer kon optreden. Ze was in maart volop aan het repeteren voor Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber, over de Joodse schrijfster Ilse Weber. Toen kwam alles stil te staan. ,,Ynienen wie der neat mear. Ik bin tsjin in muorre oprûn”, zegt Timmer.

Goocheloptreden

Het duurde een tijdje voor ze de negatieve spiraal waarin ze was beland kon doorbreken. Voor haar inkomen is ze afhankelijk van optredens in kleine zalen in Noord-Nederland. Geen optreden, geen geld. Ook komt ze niet in aanmerking voor de Nederlandse regelingen die er zijn voor de cultuursector. Ze heeft een Duitse partner en staat in dat land geregistreerd.

Timmer heeft geen keus, moet inventief zijn om toch op te kunnen treden. In het begin van de lockdown bedachten Timmer en haar partner Peter Schütte het etalagetheater.

Publiek kon coronaproof met twee personen voor het raam van Timmers woning aan het Sânpad kijken naar een een tien minuten durend goocheloptreden van Ergie Wäggedawn, de artiestennaam van Schütte. Daar vroegen ze geen geld voor. ,,Wy krigen wolris in slúfke, hiel leaf. Ik makke ek filmkes fan it Inez Timmer’s Thuis Theater. Koene minsken fergees sjen, mar dêr bin ik mei stoppe. Dat fielde net mear goed.”

Romantische of dramatische afloop?

Afgelopen zomer is ze van lieverlee stadsrondleidingen gaan geven in Franeker. Nam ze Zwitserse passagiers van cruiseschepen die in Harlingen aanleggen en met de bus naar Franeker reden op sleeptouw. Immers, Timmer spreekt goed Duits. Leuk om een zomer te doen, maar na het seizoen liggen die wandelingen ook stil.

,,It is hearlik dat we no dochs wer oan it repetearjen binne”, zegt Timmer. Een vriend in Duitsland adviseerde haar om een stuk van de Duitse schrijfster Angelika Bartram te gaan spelen. Timmer vertaalde het in het Fries en dorpsgenoot Hans Brans bewerkte het stuk en doet de regie van de Friese productie Rjocht yn ’t hert.

Het gaat over een vrouw, Irene Dorée (Inez Timmer) die nog een keer een avondje alles uit de kast wil halen. Ze wil bijvoorbeeld nog een keer haar favoriete film  Gone with the wind  kijken, maar dan gaat de televisie stuk. De reparateur Freddy Postuma (Thijs Meester) moet uitkomst bieden.

Hoe het afloopt? Dat mag het publiek bepalen. Halverwege de voorstelling vragen Timmer en Meester de mensen hoe zij willen dat het verhaal eindigt. Er zijn twee scenario’s: romantisch of dramatisch. ,,Spannend om soks te dwaan, mar ik ferwachtsje dat it ferrassend wurdt. Wy ha der nocht oan.”

De eerste voorstellingen zijn in het dorpshuis in Weidum voor maximaal dertig bezoekers.

Rjocht yn ’t hert - Dorpshuis Weidum, 6 (try-out) en 7 (première) november om 20.00 uur en op 8 november om 15.00 uur. Speellijst: www.theaterineziatief.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur