Volkskomiek Lytse Teake van der Meer overleden

Teake van der Meer Foto: Marcel van Kammen

Teake van der Meer, beter bekend als Lytse Teake fan De Westereen, is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Vijftig jaar lang trok de volkskomiek volle zalen.

Sinds 2017 was hij bezig aan een afscheidstournee. Hij wilde nog één keer de plaatsen aandoen waar hij had opgetreden. Ook begin dit jaar stond hij nog geboekt met Noch ien kear, maar corona zette daar een streep door.

Van der Meer begon bij toneelvereniging Excelsior in zijn geboortedorp Kollumerzwaag. Met een aantal leden van die vereniging richtte hij het Selskip Fryslân op en trok ermee langs feesten en partijen. Later trad hij dertig jaar op met goochelaar Minze Dijksma uit Wolvega. In 2000 kwam zangeres Griet Wiersma uit Wâlterswâld het duo versterken.

,,Wy ha in moaie tiid belibbe”, zeggen Dijksma en Wiersma. In 2015 kwam een einde aan de samenwerking met Van der Meer. Die wilde solo verder. ,,Hy woe noch ien kear it poadium foar him allinnich ha.”

Van der Meer is gestorven aan de gevolgen van asbestkanker. In september werd de ziekte bij hem geconstateerd. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

Lees ook dit interview uit 2017 | Lytse Teake wil komende jaren ‘dachsizze’ tegen publiek

Nieuws

Meest gelezen