Vlieland kent geen Into The Great Wide Open, maar er gebeuren dit weekeinde toch mooie dingen op het eiland

Geen Into The Great Wide Open dit jaar, tenminste niet zoals wij dat kennen. Maar de organisatie laat zich niet kisten, en zo gebeurt er toch iets.

Spinvis op het strand van Vlieland.

Spinvis op het strand van Vlieland. FOTO TOM VAN HUISSTEDE

Vraag Ferry Roseboom, teamlid en mede-oprichter van het Vlielander festival Into The Great Wide Open dat komend weekend dus niet doorgaat, hoe het met hem gaat en hij zegt dit. ,,Eeeeeehmmm.....” Gevolgd door: ,,Supergoed!”

Het is ook tegenstrijdig. Normaal gesproken had vandaag Into The Great Wide Open van start moeten gaan, op verschillende mooie Vlielander plekken. ,,Ik had nu wakker moeten liggen van weer en wind, of de boel op camping Stortemelk niet wegwaait, en hoe het allemaal moet tijdens zo’n festivalweekend.”

Maar het team achter Into The Great Wide Open laat zich niet kisten

Maar nee. Corona, dus geen festival. Maar het team achter Into The Great Wide Open laat zich niet kisten. Dus is er niet alleen dat alternatieve programma, waarover zo meer. Zo werkten vrijwilligers van het festival mee aan de ‘leentuintjes’ die kampeerders en badgasten op konden halen, ,,om groen spul te kunnen eten”. Andere vrijwilligers deden mee aan de musical van de basisschool, of zorgden voor de routing in de drukke Dorpsstraat.

Dat zijn mensen uit de categorie new faces , statushouders dus. ,,Daar zit heel veel potentieel in, maar dat mogen ze niet aanboren. Heel stom.” Het festival, wil hij maar zeggen, heeft ook een inhoudelijke missie. En dat blijkt ook uit het programma dat alsnog opgetuigd is. Met als voornaamste bestanddelen: De Uitzending , zondagavond te zien op NPO Extra en via de eigen website, De Doos, met lokale producten én prints van kunstenaars wier werk anders in de festivalcontext te zien was geweest, en Het Tijdschrift.

Dat gaat vooral over de inhoud, zegt Roseboom, en wel over het thema ‘de kritische massa’ dat ook door het kunstprogramma had moeten lopen. ,,Het idee is dat eenlingen best grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Kijk maar naar Greta Thunberg, Jezus van Nazareth. Rosa Parks, die niet op wilde staan voor een blanke in de bus.” Je kunt het mooi uitdiepen in dat blad, vindt hij. ,,Het is een toffe mix van stemmen en het blad ziet er prachtig uit. Ik leg graag een stapeltje op een tafeltje, omdat ik er zo trots op ben.”

Jeffrey Afriyie met gedicht in De Uitzending

Jeffrey Afriyie staat niet in dat blad maar wel in De Uitzending, ,,met een supergoed gedicht.” De voorman van Kick Out Zwarte Piet en dus evenmin onomstreden. ,,Die man past zeker in dat rijtje eenmansactivisten. Dat is een heilige, die zoekt zijn tegenstanders thuis op om in gesprek te gaan, die keert de andere wang toe.”

Opmerkelijk genoeg betaalt het festival iedereen uit die anders dit weekend had zullen werken. Artiesten, technici, iedereen. ,,We zijn een gezonde organisatie. En ook al is er geen fysiek festival, we hebben er toch geld voor gekregen, uit Den Haag en van het provinciehuis.”

Sommige artiesten moeten toch werken voor hun geld. Zo mocht S10, ofwel Stien den Hollander van 19, twee weken aan een plaat werken in de bioscoopzaal van de plaatselijke bierbrouwerij. Met gasten die ze zelf mocht uitzoeken: harpist Remy van Kesteren, zangeres Wende, rapper Yung Nnelg, haar vaste producer Sim Fane. ,,Die leidt alles in goede banen.”

Spinvis op het strand

Met al die gasten wordt het een heel andere plaat dan Snowsniper , haar prachtige, sobere album van vorig jaar. Op ouder werk deed ze soms huiveringwekkend en aangrijpend verslag van de strijd met haar demonen. Intussen gaat het een stuk beter met haar. ,,Dat hele psychische aspect zit er niet meer in. Het uitgangspunt is niet meer mijn problemen, het is nu meer: wat een leven allemaal inhoudt.” Vlieland was een toffe ervaring, ,,heel inspirerend, heel rustgevend”.

Spinvis, ofwel Erik de Jong, zou eigenlijk gewoon een strandsessie doen met zijn ‘ensemble’, zes koppen sterk. ,,Dat zou wel de eerste keer zijn dat we elkaar weer zagen. Maar ik keek eens naar al die streamingconcerten en ik dacht: hier is een nieuw medium aan het ontstaan, een nieuw podium.”

Met die gedachte ging hij aan het werk. Het resultaat: een korte film, De overkant , straks deel van De Uitzending. Al speelt het verhaal zich af in een surreële wereld waarin iedereen een jacquet draagt en absurdistische dialogen reciteert op een leeg strand, ook daar blijft die overkant onbereikbaar. ,,Want als je daar bent, is de overkant weer de overkant.”

Uiteindelijk wordt die toch bereikt: met muziek, gespeeld door dat zesmansensemble op het strand, via een enorme, speciaal gebouwde toeter. En wie nu ook moet denken aan het legendarische televisieprogramma Herenleed , moet van dezelfde generatie zijn als Spinvis. ,,Dat heeft zo’n indruk gemaakt, is onder mijn huid gaan zitten. Dat ik na 45 jaar mijn eigen versie van Herenleed maak, dat is toch fantastisch.”

Nieuwe plaat van Spinvis in oktober uit

In oktober verschijnt zijn nieuwe album - al grotendeels klaar toen corona toesloeg. ,,Maar toen had ik ineens zeeën van tijd. Eigenlijk heel prettig om weer 24 uur per dag alleen met muziek bezig te zijn. Volgend jaar word ik 60, en is het 20 jaar geleden dat mijn debuut uitkwam. Dan ga je wel pas op de plaats maken en nadenken over wat je hebt gedaan. Dat is wel in de plaat gaan zitten, ja.”

Voor festivalman Ferry Roseboom, op wiens platenlabel Excelsior de platen van Spinvis verschijnen, is dat een van de mooie dingen die uit deze rare tijd voortkomen. ,,Een meesterwerk dat ook gekleurd is door deze tijd. Het is natuurlijk insane wat er gebeurt, het hakt er all over the place vreselijk in. Maar zonder de positivo uit te hangen: feit is dat er ook heel veel mooie dingen ontstaan, mooie dingen gemaakt worden. Het is aan ons, de voorhoede en de festivals, om die mooie dingen omhoog te tillen en te koesteren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
ITGWO